Psikolog Bir Dervişe'nin Halvet Günlüğü ve Bilimsel Çözümlemesi

Michaela M Özensel
2002
Kaknüs Yayınları

2024 23. kitabı
Bir uzmanın psikanalist olması için (batıda) hangi lisans programından mezun olduğuna bakılmaz, öncelik kendi analiz sürecinden geçmiş olmasıdır. Her uzman kendi analizinden geçmiş bir şekilde diğerinin karşısına oturduğunda aslında sistematik olarak bir silsilenin (zincirin) parçası olur. Ve bireyin iyileşmesinde ya da ilerlemesinde asıl önemli olan bu zincirin parçası olmaktır. Yazarın manevi ilerleyişte bir ekolü takip etmenin, geçmişten gelen bir geleneğe bağlanmanın insan üzerindeki nörolojik etkilerini anlattığı kısımlar bu bağlamda bana göre açıklayıcıydı. Pozitif psikoloji alanında yapılan çalışmalarda açıkça görülen bir şey var; annesi ve babası alkolik, madde bağımlısı olan ama hayatta başarılı olmuş birçok insan incelendiğinde bu insanların ebeveynleri dışında bir kişi ile sağlam bağlar kurdukları görülüyor. Örneğin Doğan Cüceloğlu'nun hayat hikayesini anlatırken lise öğretmeni ile kurmuş olduğu bağ verilebilecek bir örnektir. Ya da Can Dostum (1977) filminde Will ve profesör arasındaki terapötik bağ yine bu anlamda örnek verilebilir. Kitapla ilk karşılaştığımda beni çeken Michaela'in bir Dr Psikolog olmasıydı. Gerçekten bu kadın ne yapmaya çalışmış olabilir diye düşündüm. Ancak kitabın daha başında Mevlana'dan yapılmış olan alıntı; (Şimdi dostlarıma bir tavsiyede bulunmak istiyorum. Ruhsal hakikatlerin gelinleri, duvaklarını senin gönlünde açar da yüzlerini gösterirlerse dikkatli ol, aman dikkatli ol! Bundan yabancılara bahsetme.) aslında aradığımı bulamayacağıma dair bir hayal kırıklığı yaşamama sebep olsa da yazarın özellikle sufizm ve budizm alanında yapılmış çalışmaları aktardığı kısımlar oldukça açıklayıcıydı. Batı psikolojisi ile doğu mistisizmini bağlamaya çalıştığı bölümlerse beni rahatsız etmedi. (Her iki alanla ilgileniyor olsam da bu sentez bana
İnsan
2018 35. kitabı
Okunma: 04 Aralık 2018 22:32
Sonradan müslüman olup bir tarikata intisap eden bir alman psikoloğun hikayesini anlatıyor. Almanya'da yüksek lisansını ve doktorasını tamamlamış modern eğitim almış bir bireyin ruh ve zihin dünyasında tasavvuf ve modernitenin harmanlanışı. Bir nefis imtihanı. 40 gün sadece Allah ve kendisiyle yüzleşme... Çoğumuzun cesaret edemiyeceği bir deneyim. Aile yok, iş yok, hobiler yok sadece nefs ve ruh... Genelde dışarıya açılmayan bir deneyim olan halvetin tüm püf noktalarının anlatıldığı bu eser bu yönüyle tek.
2018 69. kitabı
Okunma: 02 Aralık 2018 13:25
Böyle kitaplar okunduktan sonra konuşmak için değil, susmak içindir. Herkes kendisi okumalı, kendisi yaşamalı. Bana gerekli olanları zihnim, kalbim aldı.
·229 syf.·
Tasavvuf, bilim ve psikolojinin bir araya gelmesi. İnsan kendini sorguluyor bu kitabı okurken. Bir yolculuk hali. Halvet tecrübesini ilk ağızdan (psikolojik, fizyolojik..) okuyoruz.
2019 50. kitabı
Halvete kendin için girme .! İslam’da ruhbanlık ve manastır hayatı yoktur, uzlet geçicidir ve topluma yani ümmete dışarı çıktığında daha iyi hizmet edebilmen içindir . Gerçek halvet halvetten sonra başlar...
2022 3. kitabı
Okunma: 29 Kasım 2022 22:19
Birtakım sorularım üzerine okumaya başladığım kitabı okurken ve okuduktan sonra halvete girme isteğim devam etti. Halvetin ne olduğu ve nasıl bir süreçten oluştuğu hakkında tecrübelere dayanan bilgiler içeriyor. Süreç sonunda sanki yazarla birlikte halvetten çıkmış gibi hissediyorum. Bu hissiyat beni, en yakın zamanda nasıl halvete girebilirim, hayatımı bunun için nasıl ayarlayabilirim sorularına cevap aramaya itiyor. Sorularımın cevabını merak ederken, mistik bir tecrübe yaşama hissine kapılmak isteyenlere kitabı canı gönülden tavsiye edebilirim.
Halvette 40 Gün
2022 1. kitabı
Okunma: 04 Ocak 2022 20:46
Almanya'da doğup, gençlik çağının bir kısmını Türkiye'de geçirmiş bir yazarın yaşadığı deneyimi başarılı bir şekilde aktardığı ilginç ve güzel bir kitap. Klinik psikolog olan yazar, halvet deneyimini gün gün okuyucuya aktarıyor. Şeyhinin izni ile yaşadıklarını Mevlana ve İbn-i Arabi den alıntılarla destekleyerek (anlatılması gerektiği kadarıyla) size yaşatıyor. Daha sonra yaşadığı deneyiminin çözümlenmesini yapıyor. Yaşadıklarının bilimsel karşılığını gerek sufi kaynaklarından gerek bilim dünyasından örneklerle açıklamaya gayet ediyor. Psikoloji eğitimi almış olması bu çözümlenmesini anlamlı hale getiriyor. Halvetin uzak Doğu kültüründe ki yoga ve Zen teknikleri, şaman kültüründeki ayinler ve psikolojideki yöntemlerle benzerlikleri üzerine oldukça zengin kaynaktan da faydalanarak tatmin edici bir makale ile ortaya koyuyor. Son bölümde de benzer deneyimi yaşamış farklı kişilerin görüşlerle kitabı bitiriyor. Kitabı çok beğenerek okudum, tasavvufa ilgi duyan herkesin okumasını tavsiye ederim
2021 6. kitabı
Özellikle ilk bölümü daha çok beğendim. Yazar halvete girdikten sonra gün gün yaşadığı deneyimi anlatıyor. Bir günlük gibi yazılmış. Ne kadar birbirimize benziyoruz. Kitabın ikinci kısmı karşılaştırmalar, tahliller içeriyor. Bu kısmı daha farklı. Dini ritüelleri tanımlıyor, amaçların izah ediyor. Aşk ile başlayıp, ibadetlerin tahlillerimi yapıyor. Aşk diyince ne önemi varsa... Bir başucu kitabı olarak düşünmeyin. İyi okumalar...
Tasavvuf
2019 37. kitabı
Yeni inanmış bir insanın, halvette yani Tek'lik hâlini müşahede (yalnızlık demedim) ve bütün kilitlerinden kurtulmasının muhteşem tanıklığı.. Manevi yolların en son merhalesi olan Halvet deneyiminin, Mevlevi Mürşidler tarafından, yabancı bir taze müslüman psikologa tattırılması.. sizde bu yolculuğa ortak olup, manevi deneyimin hiç değilse kokusunu ve psikolojisini az da olsa tadın derim..
Puan vermedi·229 syf.·
2021 6. kitabı
Vefa borcu olarak gördüğüm bir çalışma alanında dini özellikleri baskın olan bir hastamın önerisiydi bu kitap. Birkaç defa okudunuz mu hocam sorusundan sonra artık kendisi kitabı ödünç vermişti. Ertesinde kitabı okuyamayınca ve görev yerim değişince kitabı iade etmek istemiş ancak o koca yürekli insan hediyem olsun hem beni hatırlarsınız demişti. (onları unutmak ne mümkün) Uzun bir süre elimde süründü kitap işyerine taşındı eve taşındı metroya taşındı sonunda bitirmek bugune nasipmiş. Çok güzel bir eser ancak biraz daha sufizmi bilseydim herhalde bu kadar sürünmezdi elimde. 40 günlük halvet günlüğüne ek olarak o süreçten sonrası, bilimsel açılımlar halvet deneyimini yaşayan kişilere sorularla zenginleştirilmiş kitap. İlgisi olanlara önerilir.

Michaela M ÖzenselYazar · 2 kitap
1949 yılında Almanya'da doğdu, gençlik çağının büyük bir kısmını Türkiye'de geçirdi. Psikoloji lisans eğitimini ve klinik psikoloji alanında yüksek lisans eğitimini North Carolina Üniversitesi'nden aldı, doktorasını ise Frankfurt'taki Goethe Üniversitesi'nde tamamladı. A.B.D’nin yanısıra, çeşitli Avrupa ve Asya ülkelerinde, klinik psikoloji, davranış bilimleri, sistemli aile terapisi ve bunların kadim Sûfî teknikleriyle bağlantıları konusunda dersler verdi. Dr. Özelsel, dünyanın her yerinde konferanslar vermektedir. Aynı zamanda Maryland Üniversitesi'nde öğretim görevlisidir ve Almanya'da özel muayenehanesinde çalışmaktadır. Geçmişte pek çok kültürü tanımış olması ve bilimsel batı eğitimi almış olmasından dolayı Mürşid'i onun bir "köprü" veya "çevirmen" rolü oynaması amacıyla ona bu kitabı yazma görevini vermiştir.