2073!
2025 3. kitabı
Günümüz okuyucusuna fazlasıyla tanıdık hissettiren bir atmosfer sunan Jack London kitabı. Zira bizler de COVID-19 gibi küresel bir salgını deneyimlemiş bir nesiliz artık. Belki biz torunlarımıza, çocuklarımıza bu günleri anlatırken; tıpkı romandaki Granser gibi, "Bir zamanlar dünya bambaşkaydı." diye başlayacağız söze. Bir yaşlının, salgın sonrası yabanileşmiş torunlarına geçmişi anlatması gibi, biz de market kuyruklarını, kolonya savaşlarını, maskeleri, kapanmaları ve insanların birbirinden uzak durmasını anlatacağız belki. “Kızıl Veba”, bu yönüyle sadece bir post-apokaliptik kurgu değil, aynı zamanda yaşananların hafızalarda nasıl kaldığını da gösteren güçlü bir anlatı. Jack London’ın öngörüsü ve zamanının ötesindeki bakışı ise ayrı bir saygıyı hak ediyor. Okurken “Biz de bunları yaşadık.” dedirten kitaplardan. Pandemiyi yaşayanlar için daha da etkileyici. Tabii ki o kadar kötü şeyler yaşamadık, fakat ucundan döndük. Bazıları esere "distopik" dese de buna katılmıyorum; post-apokaliptik bir eser. Bu iki kavramı çok karıştırıyoruz, bilelim.
Kızıl VebaJack London · Türkiye İş Bankası kültür Yayınları · 202447,8bin okunma