Bu bir kitap değil bir soykırımın kanıtı.
2025 5. kitabı
Okunma: 30 Temmuz 2025 02:40
!!Spoiler olabilir..!! Bosna'da 3 yıl süren 1992-1995 tarihleri arasında yaşanan Sırbistan soykırımını en gerçekçi haliyle yüreğinizi sızlatacak bir trajediyi Bosnalı Müslümanlara yapılan zulmü ele alınan bu kitap bir savaş romanı değil bu kitap dünyanın gözü önünde işlenen bir insanlık suçunun sessiz tanığı. Sırbistan'da 8372 insan vahşice öldürüldü kadınlara, çocuklara, yaşlılara defalarca tecavüz ve işkenceler yapıldı koca bir millet yok sayıldı tüm dünya izledi. Kitap Bosna'da yaşanan soykırımı gözümüze değil vicdanımıza sokuyor öyle ki kitabı okurken defalarca kalbimin sıkıştığını hissettim her sayfada küfür ve lanet ettim böyle alçak bir millet oldukları için.. Sinan Akyüz 'ün daha önce İncir Kuşları , Sevmek Zorunda Değilsin Beni , İki Kişilik Yalnızlık kitaplarını okudum hepsinde de ayrı bir trajedi ve hikaye vardı ama incir kuşları ve meyra resmen travmam oldu. İncir Kuşları ını deprem gecesi deprem olmadan yarım saat önce bitirip mutlu sonla bittiği için huzurla yatağıma yatıp sabaha 6 Şubat depremi ile uyandığım için uzun süre sinan Akyüz okuma cesareti bulamamıştım. Meyra ve İncir Kuşları konu olarak birbirine benzediği için ikisinin bende bıraktığı kalp kırıklığını anlatamam. Sırplardan o kadar nefret ettim ki son 3-4 gündür her 10 dakikada bir Sırplara küfür seansı yapıyordum bu da ayrı bir trajedi çoğu okurunda dediği gibi kitabın ortalarına doğru baya tekrara gittiği doğru ama her bir karakterin hikayesini ayrı ayrı anlatılması duygularını en açık haliyle aktarılması kitabı kitap yapan özelliktir Karakterler aracılığıyla sadece politik ve toplumsal boyutu değil; komşuluk, arkadaşlık, sevgi gibi duygusal ilişkileri de güçlü biçimde aktarıyor ama benim için eksi bir yönü olan kısım kitabın sonu sanki aceleye getirilip yazılmış 600 sayfa boyunca meyra ve samirin kavuşmasını bekleyip sanki apar topar kitabı bitirmek için uğraşılmış gibi ben samir ve meyranın kavuşmasını duygularını hissettiklerini yaşadıklarını okura ne kadar acı vereceğini bilsem de daha detaylı okumak isterdim kitapta bulduğum tek eksik bu diğer türlü ben çok beğendim.. Meyra sadece bir roman değil, insanlığın en karanlığın sınavına tanık olmaktır. Unutmak kolay değil. Affetmek mümkün değil Ama tanıklık etmek bir sorumluluk. Meyra o sorumluluğun adıdır. “Savaş sadece toprakları değil, insanın ruhunu da parçalar.” Meyra yalnızca o katliamın içinde kalmış bir kadının hikâyesi değil. O insanlık onurunun, adalet duygusunun ve tarih karşısında sorumluluk almanın hikâyesidir. Gerçek olaylardan besleniyor. Kurgu gibi değil kanıt gibi. Duygu sömürüsü yok. Ajitasyon yok. Sadece gerçekler ve bir kadının o gerçekler içindeki suskun direnişi var. Eğer bu kitabı okuduktan sonra hâlâ "bu sadece bir roman" diyorsan; Tarih seni affetmeyecek.
MeyraSinan Akyüz · Alfa Yayınları · 20197,4bin okunma