Puan vermedi·112 syf.····Okunma: 30 Temmuz 2025 23:50 * ...Bu yüzden benim söylediğim her şey gelecekle ilgiliydi. Çünkü gelecek, istediğim renklerle boyamak üzere hâlâ benimdi.
Sıfır Noktasındaki Kadın; Mısırlı, feminist yazar Neval El Seddavi tarafından kaleme alınıp 1987'de basılır. Kitap; Neval El Seddavi 'nin "mısırlı kadınlarda nevroz" konusunu araştırmak üzere gittiği kanatır cezaevi’nde tanıştığı, cinayet işlemekten dolayı idama mahkûm edilen fahişe Firdevs’in yaşamını anlatan biyografik bir romanıdır. Müslüman bir ülkede, erkeklerin, iktidarın gölgesinde gerçek kimliğini bulamayan, bu coğrafyada kadın olmanın, insan olmanın, fahişe olmanın ne anlama geldiğini ölmeden birkaç saat önce Saadavi’ye anlatan firdevs’in ağzından dinleriz bu öyküyü.
Kitabı okumak zordu. Edebi yönden değil maalesef psikolojik yönden çok zorlayıcı bir kitaptı. Nispeten daha iyi koşullarda yaşasak da ( bu da Atatürk'ün bize armağan ettiği Cumhuriyet sayesindedir ) aynı zihniyet bizim ülkemizde de mevcut.
Bazı coğrafyalarda kadın olarak doğmak insanı dine karşı büyük sorguya itiyor, sadece dine karşı değil varoluş nedenine, vicdan, adalet, topum ahlakı... Baştan sona insanı sürekli sorguya iten bir kitaptı benim için. Cumhuriyetin varlığına ve bir nebze yaşanılabilir hayatımıza şükür. Kitabı okumak isteyenlere bol bol gönül ferahlığı diliyorum, okurken yüreğim sıkışıyordu. Hepimiz için yaşanılabilir bir hayat keşke bu kadar imkansız olmasaydı.