Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın, 1910’da Halley kuyruklu yıldızının dünyaya çarpacağı söylentisi üzerine yazdığı Kuyrukluyıldız Altında Bir İzdivaç adlı romanı hem güldüren hem düşündüren bir eserdir. Kuyruklu yıldızının dünyaya çarpacağı söylentisi İstanbul’da halkta büyük bir panik yaratır. Gürpınar, mahalledeki kadınların kuyruklu yıldız hakkındaki cehalet ve korku dolu diyaloglarını etkili bir şekilde hicvetmiştir.
İstanbul'da yaşanan bu kaos ortamında kadın düşmanı ve sözde bilim insanı İrfan Galip, insanların korkularını kullanarak konferanslar düzenler. Kadınlardan nefret ettiği için doğru bilgi vermek yerine halkı korkutucu yalan haberler vermektedir. Ancak eğitimli ve zeki bir kadın olan Feriha İrfan'ın yalan söylediğini, halkı kandırdığını fark eder ve İrfan'a unutamayacağı bir ders vermek için onunla mektuplaşmaya başlar. İrfan'ın Feriha ile tanışması, onun kadınlara ve evliliğe bakışını tamamen değiştirir. Spoiler olmaması adına romanın sonundaki güzel sürprizi okuyucuya bırakayım.
Hüseyin Rahmi Gürpınar bu eserinde, insanların cehalet, batıl inançlar ve kadın-erkek ilişkilerini etkili bir şekilde hicvetmiştir. 1k da Hüseyin Rahmi Gürpınar etkinliği yaparak benim de bu değerli eseri okumama vesile olan Demet'e teşekkür ediyorum :)
Kitaba 8.1/10 puan veriyorum.
Eline emeğine sağlık Hakan, çok güzel özetlemişsin konuyu. 🙌🏼 Başımıza ne geliyorsa cehaletten geliyor zaten. Etkinliğe katılımın ve bu güzel incelemen için ben teşekkür ediyorum.. yeni kitaplarda görüşmek üzere 😊😊☘️☘️✨
Demet ben sözünü tutan bi adamım şimdi hiç okumayacağım yazarlara etkinlik yaparsın bende katılmazsam sözümü çiğnemiş olurum. O yüzden toplumsal sorunları yazan yazarlar için etkinlik yaparsan hepsine katılırım 😊✨