Çoğunluğu Sabahattin Ali'nin mektuplaştığı kişilerin gönderdiği mektuplardan oluşan bu eserde Sabahattin Ali'nin kendi yazdığı mektup sayısı oldukça az. Genel itibariyle Ayşe Sıtkı İlhan, Pertev Nail Boratav gibi arkadaşlarının ve akrabalarının mektupları var. Ve tabii eşi Aliye Hanıma yazdığı mektupların bir kısmı. Bu kitabı okuyacaklara tek bir tavsiyem olabilir İki Gözüm Ayşe kitabıyla eş zamanlı okuma yapmaları. Ayşe Hanımın Sabahattin Aliye mektupları Hep Genç Kalacağım kitabında yer alırken Sabahattin Ali'nin Ayşe Hanıma mektupları İki Gözüm Ayşe kitabında yer alıyor. Yapı Kredi Yayınlarının, birbirine cevap niteliğindeki bu mektupları, kronolojik sıraya göre tek bir kitapta toplamaması büyük bir eksiklik. İki kitap eş zamanlı kronolojik sıra takip edilerek okunulunca olaylar ve kişiler netleşiyor. Hatta mektuplar birbirine bir cevap niteliğinde olduğundan İki Gözüm Ayşe kitabında Sabahattin Ali'nin (...) koyarak gizlediği bir kişiyi Ayşe Hanımın mektubundaki bir sözden çok rahatlıkla çıkartabiliyorsunuz :) Ben öncelikle İki Gözüm Ayşe kitabından başladığım için Sabahattin Ali'nin bahsettiği kadarıyla bir Ayşe Sıtkı profili kafamda oluşturmuştum. Ve tahmin edileceği üzere çok yanlış ve sığ bir profildi bu. Ancak eş zamanlı olarak Ayşe Hanımın da mektuplarını okuyunca Sabahattin Ali'nin nikah talebinde bulunduğu bu hanımefendinin en az kendisi kadar dikkate değer biri olduğunu anladım. Keza Ayşe Hanım haricinde bu eş zamanlı okumayla Sabahattin Ali'nin mektuplarında bahsettiği arkadaşlarıyla, ailesiyle arasındaki meseleleri, siyasi ve sosyal fikirlerini de daha net anlayabiliyorsunuz .
İki kitaptaki mektupları kronolojik olarak takip etmek bulmaca çözüyormuş hissi verse de pek çok olay ve kişiyi netleştirmek açısından birlikte okunmasını kesinlikle zaruri buluyorum. Hep Genç Kalacağım kitabında eşi Aliye Hanıma yazdığı mektupların tamamı yok hatta birkaç mektupta tarih hatası da var. Aliye Hanıma yazdığı mektuplarını da Canım Aliye, Ruhum Filiz kitabından takip etmenizi öneririm.
- İki Gözüm Ayşe kitabı maalesef artık yalnızca 2.el kitapçılarda bulunuyor fakat internette pdf halinde pek çok sitede bulabilirsiniz