···Okunma: 04 Ağustos 2025 13:13 Zamanında lise hazırlıktayken edebiyat hocamız tarafından okutulan bu kitap, yıllar sonra bir yetişkin olarak tekrar okuma isteğiyle kitaplığımda elime geçti ve Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun ne kadar başarılı bir yazar olduğuna bir kez daha şahit oldum.
Yazar, Tanzimat sonrası batılılaşma döneminde Türk toplumundaki ikiliği hakkı celis'in düşünceleri üzerinden ifade eder: Naim Efendi ve yaşadığı konak köhnemiş osmanlıcılığın ve ona bağlı yaşayış tarzının "fosilleşmiş" bir sembolüyken, ülke savaş halindeyken yaşadıkları sefahat ve alafranga özentiliğiyle damadı Servet ve torunu Seniha toplumdaki yeniliğin bir yansımasıdır. Ve her iki taraf da milletin çürüyen ve dökülen tarafıdır. Seniha ile şürekası, savurganlığıyla nam salıp batıya dönük olan yüzlerini kendi toplumuna karşı duyarsız kalarak yozlaştırmış bir taraf, Naim Efendi ise bu değişime ayak uyduramamış eskimiş bir fikrin, bir inadın temsilidir, tıpkı Cihangir'deki konağın Şişli'deki apartmanlara karşı inatla var olması gibi.
Yazarın Yaban, Ankara ve Hep O Şarkı adlı eserleri de en az bu eseri kadar güzeldir ve nazarımda mutlaka okunmalıdır.