Hakka Sığındık - Hüseyin Rahmi Gürpınar
2025 96. kitabı
Okunma: 02 Ağustos 2025 13:58
Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın, 20 yy başlarında İstanbul’da İspanyol Salgını sırasında geçen Hakka Sığındık romanı, hem düşündüren hem de eleştirel bir eserdir. Salgından korunmak için halkın çoğunluğu bilimsel yöntemler yerine büyü, muska, dua ve hacı hoca takımından yardım arayışına yönelir. Hüseyin Rahmi, toplumun cehaletini, dinin yanlış yorumlanmasını ve halkın sahte din adamlarına yönelişini etkili şekilde hicveder. Sahte din adamlarının halkın korkularını nasıl sömürdüklerini ve bu işten nasıl büyük paralar kazandıklarını yazar gözler önüne serer. Neyse ki o dönemlerde dezenfektan ve maske yokmuş, yoksa onları halka kim bilir ne kadar astronomik fiyatlardan satarlarmış :) Bu kitaptan hemen önce okuduğum Kuyrukluyıldız Altında Bir İzdivaç gibi sürükleyici ve toplumun yanlış inançlarını göstermesi bakımından bu eseri de dikkat çekiciydi. Kısacası yazar hurafelerin, cehaletin ve din sömürüsünün topluma verdiği zararı etkileyici bir şekilde hicvetmiştir. Okuma konusunda kararsız kalanlara tavsiye ederim. Kitaba 8.0/10 puan veriyorum.
Hakka SığındıkHüseyin Rahmi Gürpınar · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20212,859 okunma
1.192 Gösterim