Pervaneler tezli bir romandır ve yazıldığı dönemde en çok işlenen konu olan Milliyetçilik üzerine kaleme alınmıştır. İçeriğini yazıldığı dönem ile ilişkilendirdiğimizde, kurulmakta olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin eğitim siyasetini oluşturmaya başlayanların dikkatlerinin önemli bir noktaya çekilmek istendiğini görürüz. Bu nokta çocuklarımıza önce kendi kültürel değerlerimizi vermeli daha sonra yabancı okullara gitmelerine izin vermeliyizdir.
Olaylar Bizans Kolej adı verilen yabancı bir okulda öğrenimlerini sürdüren Leman ve Nesime ile onların ailelerine dahil kişiler üzerinden kurgulanmıştır. Her iki ailenin birbirine benzer yönleri, Bizans kolejine giden kızlar haricinde, bu kızların yabancı uyruklu kadınlarla evlenen ağabeyleridir. Bir yandan kızların okul tarafından yabancı ülke hayranlıklıklarının beslenmesi, diğer yandan da ağabeylerinin eşleri ile yaşadıkları kültür çatışmaları aktarılmaktadır.
Oldukça akıcı bir şekilde ilerleyen, okurken düşündüren, üzerinde uzun uzun tartışılabilecek bir kitap okumak isterseniz, hem Türk edebiyatının önemli kadın yazarlarından olan Müfide Feride Tek'i tanımak adına hem de yazıldığı dönem ile günümüz eğitim sistemini karşılaştırmak adına Pervaneleri okuyun derim. Zaman Zaman eski Türk filmi tadı verdiğini de eklemeden geçemeyeceğim.