Abum Rabum
2025 18. kitabı
Okunma: 10 Ağustos 2025 16:17
Merhabalar herkese... İskender Pala'nın kaleminden Abum Rabum isimli kitabının kendimce incelemesiyle buradayım. Kitabın konusu; Dünyanın en eski medeniyetlerine ev sahipliği yapan Ortadoğu... İnsanlığın beşiği ve Hz. İbrahim'in ayak izlerini taşıyan yurtlar... Ve müslümanlar üzerinden süregiden savaşlar... Bir bakıma Hz. İbrahim'in mirası peşindeki evlatlarının amansız mücadelesi... Ortadoğu'da yalnızca fikirler, inanışlar, canlar değil tarih de bir katliamın pençesinde. Artık hakikati görenler, Irak ve Suriye'de birinin kanı toprağa akarken uzaklarda kanı bitlenen birilerini, burada bir kurşun namludan fırladığında meçhul ülkelerde kabaran cüzdanları, burada annelerin ağıtları gözyaşlarına karışırken bir yerlere gizlice kaçırılan tarihi mirası fark edebiliyorlar. Oynanan oyuna insanlığın geçmişiyle hesaplaşması deniyor ama hakikatte geleceğini belirleme potansiyeline sahip. Öncelikle kitabı çok ama çok beğendiğimi söyleyerek başlamak istiyorum. Gerçek tarihi bilgiler ve efsanelerle dolu, doludizgin ve kıyasıya heyecanla süregelen bir kitap. Soluksuz bir macera vadediyor okurlara. Benim de unutamayacağım ve bende bariz derin etkiler bırakan bir roman olduğunu kolaylıkla dile getirebilirim. Ayrıca karakterleri de aşırı gerçekçi ve adeta tüm karakterleri gerçek hayatta tanıyor gibi hissettim. Kitabın dili ve anlatımı da açık sade ve yalındı. Temposu bir an bile düşmedi ve bu kitabı daha da çok beğenmemi sağladı. Su misali akıp giden olay örgüsü ve tarihin katman katman bir nakış gibi işlenmesi çok nitelikli bir şekilde harmanlanmasına ve yansıtılmasına hayran kaldım ve bu kitabı okumam da haftasonuna denk geldiği için elimden bırakamadım. Hem sonunu çok merak ettiğim için bir an önce bitsin istedim hem de bitirince bittiğine üzüldüm. Kitabın başlarında karakterlerin her birinin tanıtımları mevcut ve bu çok güzel birşey.:) Tarihi gerçekliklerle donatılmış olması da okurken hem derin düşüncelere daldırıyor hem merak duygumuzu perçinleyip bazı şeyleri bizlere sorgulatıyor. Bazı olayların da çok dokunaklı olduğunu ve beni duygudan duyguya sürüklediğini söyleyebilirim. Roman başından sonuna esrarengiz olaylar silsilesi halinde ve tarihin çarpıcı anlatımıyla devam ediyor. Mezopotamya'nın siyasi ve sanatsal tarihini de sarsıcı gerçeklikleriyle okumak çok faydalı bir deneyim oldu benim için. Okumayan okurlar varsa gönül rahatlığıyla tavsiye ederim. Keyifli okumalar. Kitaplarla kalın. Sevgiyle.<3
Abum Rabumİskender Pala · Kapı Yayınları · 201812,3bin okunma
2 +1'leme
1.177 Gösterim
👌👌👏🏻👏🏻 Kalemine sağlık, mürekkebin tükenmesin. Müthiş bir inceleme.
Damlaa
Çok teşekkür ederim sağ olun 🙏🏻🙏🏻