Bir Hz. İbrahim Romanı

Orijinal Ülke:

Abum Rabum İncelemesi
2018 4. kitabı
Okunma: 04 Haziran 2018 18:42
Merhaba sevgili kitapseverler! İşlerimin yoğunluğundan kaynaklı çok seri bir şekilde kitap okuyamadığımı ama okumak istediğim türlerde de ne derece seçici olduğumu az çok hepiniz biliyorsunuz. Bende grubumuz ve internet üzerinden İskender Pala kitaplarının paylaşım ve alıntılarını görüyor, doğrusu merak etmiyor değildim. Özellikle son günlerde çok dikkatimi çeken “Abum Rabum” eserini 14 Şubat sevgililer gününde bir kitabevinde elime aldım ve eşimin de bu yazarın kalemini sevdiğini bildiğim için ona hediye etmek istedim. Aslına bakacak olursanız, ne kadar merak etsem de öncelik eşimde olduğu için kitaba çok ağırlık vermedim. Ta ki eşim okuyup bana, “Bu tam senlik, muhakkak okumalısın.” demesiyle daha da çok ilgi alanıma girdi. O sırada devam etmekte olduğum Vatikan adlı kitabı bitirdiğim akşam bu güzel eseri elime aldım ve arka kapağı okuduktan sonra bir iki satır okumak için kitabın ön kapağını açtım. Açmaz olaydım! O gecenin sabahını nasıl ettiğimi ben bile hatırlamıyorum ve en son yaptığım şey sabah 07:15’te 150. nci sayfa da kitabın kapağını kapatarak iş yerime geçmekti. Ve işte size beğeneceğiniz bir hikâye daha! Huzurlarınızda Abum Rabum… Ben, çok seri okuyamam, bir kitabı okumaya başladığımda bazen araya giren işlerden dolayı konuyu unuttuğum ve hızlı özet geçtiğim bile oluyor. Daha da uzarsa kitaptan uzaklaşıyorum ve araya bambaşka şeyler girebiliyor. Abum Rabum kitabına başlarken hiç tereddüt etmedim! Zira güzel ve kaliteli okuyan birisinden muhakkak okumam gerektiği bilgisini almış olmanın rahatlığı içerisindeydim. Şaşırtıcı bir dille ifade etmem gerekirse, kitapta geçen tarihi olaylar, yerler, konular, eserler ve karakterler sizi büyüleyici bir hikâyenin girdabına çekip bırakıyor. Yazarın kaleminin sizi adeta bir ders niteliğinde bilgilere donatması ve
Abum Rabum
2025 18. kitabı
Okunma: 10 Ağustos 2025 16:17
Merhabalar herkese... İskender Pala'nın kaleminden Abum Rabum isimli kitabının kendimce incelemesiyle buradayım. Kitabın konusu; Dünyanın en eski medeniyetlerine ev sahipliği yapan Ortadoğu... İnsanlığın beşiği ve Hz. İbrahim'in ayak izlerini taşıyan yurtlar... Ve müslümanlar üzerinden süregiden savaşlar... Bir bakıma Hz. İbrahim'in mirası peşindeki evlatlarının amansız mücadelesi... Ortadoğu'da yalnızca fikirler, inanışlar, canlar değil tarih de bir katliamın pençesinde. Artık hakikati görenler, Irak ve Suriye'de birinin kanı toprağa akarken uzaklarda kanı bitlenen birilerini, burada bir kurşun namludan fırladığında meçhul ülkelerde kabaran cüzdanları, burada annelerin ağıtları gözyaşlarına karışırken bir yerlere gizlice kaçırılan tarihi mirası fark edebiliyorlar. Oynanan oyuna insanlığın geçmişiyle hesaplaşması deniyor ama hakikatte geleceğini belirleme potansiyeline sahip. Öncelikle kitabı çok ama çok beğendiğimi söyleyerek başlamak istiyorum. Gerçek tarihi bilgiler ve efsanelerle dolu, doludizgin ve kıyasıya heyecanla süregelen bir kitap. Soluksuz bir macera vadediyor okurlara. Benim de unutamayacağım ve bende bariz derin etkiler bırakan bir roman olduğunu kolaylıkla dile getirebilirim. Ayrıca karakterleri de aşırı gerçekçi ve adeta tüm karakterleri gerçek hayatta tanıyor gibi hissettim. Kitabın dili ve anlatımı da açık sade ve yalındı. Temposu bir an bile düşmedi ve bu kitabı daha da çok beğenmemi sağladı. Su misali akıp giden olay örgüsü ve tarihin katman katman bir nakış gibi işlenmesi çok nitelikli bir şekilde harmanlanmasına ve yansıtılmasına hayran kaldım ve bu kitabı okumam da haftasonuna denk geldiği için elimden bırakamadım. Hem sonunu çok merak ettiğim için bir an önce bitsin istedim hem de bitirince bittiğine üzüldüm. Kitabın başlarında karakterlerin her birinin
Abum Rabumİskender Pala · Kapı Yayınları · 201812,3bin okunma
Abum Rabum(Yüce Baba, Hz.İbrahim)
·528 syf.·
2021 199. kitabı
İştar Sin Şamas İanna Nanna Marduk Yıldız Ay Güneş Japonya Türkiye Kudüs Harran Mısır Filistin CIA MİT MOSSAD Amelulular. Nuşkenular. Ardular Yahudilik Hıristiyanlık İslamiyet veeee Üç dinin ortak atası Hz İbrahim... Merhaba kitapseverler Okuduğum bu 8. İskender Pala kitabı. Kitap diğerlerinden birazcık farklı. Fark sanırım polisiye tarafı. Benim için Türkiye'de polisiye Ahmet Ümit . Birkaç hafta önce okuduğum Kayıp Tanrılar Ülkesi ve ülkemizin doğal güzellikleri, iki kitapta aynı konular var neredeyse. Tek farkla Kayıp Tanrılar Ülkesi Ege (Yunan mitolojisini) İskender Pala Anadolu Mezopotamya kısmını anlatıyor. " Halikarnas Balıkçısı’nın mimarı olduğu bu düşünce Anadolu’yu kültürlerin çekirdek bölgesi olarak kabul eder, Yunan uygarlığının, Anadolu uygarlığının öncüsü değil izleyicisi olduğunu savunur." " Oysa bu efsanelerin çıkış yeri ne Yunanistan’dır, ne de İtalya, Anadolu’dur, Girit’tir, Mezopotamya’dır…" ( Azra Erhat Mitoloji Sözlüğü) Kitabımız 500 küsür sayfa fakat İskender Pala'nın anlatımı çok akıcı, konu çok teknik, vermiş olduğu bilgiler ne kadar doğru ne kadar yanlış bilmiyorum ama anlatımı merak uyandırıyor.. İğreti duran taraf dikte etmeye çalıştığı konuyu aynı tarzda çok fazla tekrar etmesi. Bir haftada sabah ve akşam olmak üzere en az 3 kitap okuduğum için yılbaşı öncesi son bir kitapla kapatmak istedim ikişer üçer okuduğum kitapları yeni yıl sayımı tamamlamak adına kullanmak istiyorum(: Aralığın son haftası Ankara 10° yanıyor. 3. Doz aşı oldum, uçuk çıkardım): 2022 mutlu, huzurlu, sağlıklı, şaşırtan kitaplarla gel... marketingturkiye.com.tr/haberler/netfli...
1000k
Bir Mezopotamya Macerası
2026 14. kitabı
Okunma: 24 Şubat 2026 11:34
Tarihin Gölgesinde Bir Polisiye İskender Pala denince aklımıza genelde o divan edebiyatı esintili, ağırbaşlı aşk romanları gelir ama Abum Rabum tam bir ters köşe! Kitap için "İskender Pala tarzı bir 'Da Vinci Şifresi' diyebiliriz Edebiyat ve Tarih birbirini besleyen iki kaynak gibi, bu kitapta o kaynaklardan akıp gelmiş... "Abum Rabum" aslında İbrahim Peygamber’in Mezopotamya’daki kadim ismi. Kitap, Hz. İbrahim’in izini sürerken bizi Şanlıurfa’dan Babil’e, İstanbul’dan Roma’ya koşturuyor. İçinde istihbarat savaşları, CIA ajanları, MİT ve tarihin derinliklerinden gelen sırlar var. Öyle klasik bir aşk hikayesi beklemeyin; tempo hiç düşmüyor. İskender Pala, o muazzam genel kültürüyle, dinler tarihi, arkeoloji ve Mezopotamya efsaneleri hakkında "Vay be, bunu bilmiyordum" diyeceğiniz çok şey anlatıyor. Yazarın diğer eserlerindeki o ağdalı, divan edebiyatı esintili dili bu kitapta yerini daha sade ve sürükleyici bir anlatıma bırakmış. Samimi ama bilgiyle dolu bir anlatımı var. Kısaca Özeti; Orta Doğu’daki kaosun ve petrol savaşlarının gölgesinde, Hz. İbrahim’in asırlar önce bıraktığı bir sırrın peşine düşen ajanların, akademisyenlerin ve idealistlerin hikayesi. Dinler tarihini bir bulmaca gibi çözerken, günümüz dünyasının kirli oyunlarına da ayna tutan bir yapıt. Tarihi bilgileri, kuramsal tartışmaları seviyor ama bunları sıkılmadan, bir macera eşliğinde okumak istiyorsanız; bu kitabı mutlaka okumalısınız.
Edebiyat & Roman
2024 134. kitabı
Okunma: 04 Kasım 2024 02:52
ABUM RABUM,İSKENDER PALA,524 sayfa İskender Pala’nın kaleminden tarihte bir yolculuğa çıkıyoruz ve günümüzde de Japonya’da başlayıp Roma,Kudüs,İstanbul,Nemrut Dağı ekseninde gelişen bir cinayet ve casusluk romanı gibi düşünülsede Orta Doğu,Mezopotamya,peygamberler,sosyal,siyasi,mitolojik olaylarla iç içe ,dopdolu bir kitap okuyoruz. Hıristiyanlık-Yahudilik-Müslümanlık arasındaki savaşlar,üç büyük kitap arasındaki doğrular ve yanlışlar.Yaklaşık 4000 yıl önce Babil ülkesinde yaşayan Akatların “Abum Rabum” dedikleri “Yüce Baba Hz. İbrahim”in ayak izlerinde gelişen bir polisiye hikâye. Japonya’da bir üniversite asistanı Sümerolog ve Akat dilleri üzerinde çalışma yapan Keiko’nun bir cinayete kurban gitmesi,vücudunda “Z-E-M” harflerinin yer aldığı çok eski çağlara ait bir kamanın bulunmasıyla iş çığırından çıkar.Asistanın sevgilisi,üniversite görevlisi görünümünde Fransız gizli Yahudisi ,Mossad ajanı Christoper ve ona yardım eden sahte Mossad ajanı zelot Kitron’un ülkeden kaçması ile olaylar değişik bir yola girer. -Zelot ,putperest Roma'ya ve savunduğu çok tanrıcılığa karşı uzlaşmaz muhalefetiyle bilinen bir Yahudi mezhebinin üyesi. Ajanlar birbirleriyle mücadele ederlerken aynı zamanda Hz. İbrahim’in yolunda onun şifrelerini çözmeye çalışıyorlar. Roman, Ortadoğu'nun bitmeyen sancısına değinirken,Doğu-Batı çatışması, Ortadoğu'dan kaçırılan eserler, (buna bizim ülkemizden kaçırılanlar da dahil) Ortadoğu tarihiyle batı tarihi arasındaki uyuşmazlık, batının algı yönetimini nasıl yaptığı bir polisiye hikâye ile anlatılmıştır.
AbumRabum
2023 8. kitabı
Okunma: 22 Ocak 2023 23:15
Severek okuduğum yazarımız İskender pala bu defa bizi abum rabum kitabında Hz. İbrahim'in ahidleriyle, Japonya'da öldürülen kimsesiz ve kimliğini arayan bir öğretim görevlisinin cinayeti ile yola çıkaracak, Türkiye'ye Sümer tabletlerini araştırmaya gelen, araştırırken kendi geçmişini bulmak isteyen zara ile ilahiyat fakültesi profesörü Selim'in yollarını kesiştirecek, binlerce yıl öncesinde sin amare'nin şifrelerini çözerek nemrut dağının gizemine ulaşma çabasını mit,cıa,polisiye heyecanı ile anlatarak bizleri dünyanın en eski medeniyetlerini ev sahipliği yapan ortadoğu'dan, insanlığın beşiği ve Hz İbrahim'in ayak izlerini taşıyan yurtlara heyecanla sürüklüyor kitap. Okurken her zaman olduğu gibi yabancı devletlerin müslümanlar üzerinde süregelen savaşlarına, entrikalarına şahit oluyorsunuz. Ortadoğu'da yalnızca fikirler, inanışlar değil muazzam bir tarih bilgisinin yanında namludan çıkan bir kurşunun meçhul ülkelerde kabaran cüzdanlarını ve yaptıklarını hayretle okuyacaksınız. Kimsesiz çocuklar üzerinden oynanan oyunlara kendi geçmişlerini bulmak için kullanılan çocukların büyüdüklerinde dönüşen kimlikleri sizi bir kere daha isyan ettirecek belki de... İskender pala'nın her zamanki yetkin kaleminden nefes nefese bir polisiye Ve kitabın her satırı bizim durup düşünmemizi gerektiren bir kitap. Bir kaç Alıntı * İnsan, sevginin çiçeği ile açarsa toprak olup onu başında taşıyacak çok bulunur. *Gözünüzün gördüğünü gönlünüzün gördüğüne değişirseniz kazanırsınız; yok gönlünüzün gördüğüne gördüğünüzü tercih ederseniz kaybedersiniz. *Senden ayrı gurbette, seninle sılamda oldum hep. Kitapla ve sevgiyle kalın.
Edebiyat Polisiye
Abum Rabum incelemesi…
2025 20. kitabı
Okunma: 28 Aralık 2025 23:10
‘Bir Hz. İbrahim Romanı’ künyesiyle mâruf bu kitapla ilgili şöyle düşünmüştüm başlarken: Hz. İbrahim’in hayat hikayesinin roman diline aktarımı… Yanılmışım. * Kitap, Hz. İbrahim’den çok Sümerler’den, Keldaniler’den, Babiller’den bahsetmek sûretiyle erken dönem tarih; Yahudilik’ten, Hrıstiyanlık’tan ve bunların İslam’la ve ve Haniflik’le karşılaştırılması hasebiyle ve Hz. İbrahim, Hz. Musa ve Hz. İsa ve Hz. Peygamber’den bahsetmesi hasebiyle dinler tarihi ve karşılaştırmalı dinler tarihi; Mossad, CIA, Zelotlar, Grup Kardeşlik, MİT, emniyet gibi unsurların da dahil olmasıyla polisiye, politik ve istihbari yönleri olan bir kitap bence. Hz. İbrahim’in hayatı, söylemleri satır aralarına serpiştirilmiş yahut bölüm başlarında Hz. İbrahim’den bahseden metinler kullanılmış ki bunlar beni hayâl kırıklığına uğrattı diyebilirim. Kitap kötü demiyorum tabii ki. Benim beklentimi karşılamadı sadece... Zira ben tam anlamıyla ‘Hz. İbrahim Romanı’ beklemiştim, onun olmadığını gördüm. 200’lere gelene kadar ‘aha şimdi Hz. İbrahim’in hayatına girecek, az sonra girecek’ beklentimi diri tuttum. Ama bir baktım ki kitap Hz. İbrahim’in hayatı değil de Sümer mimarlarından birinin hazinesini aratıyor bize, Hz. İbrahim’in mesajı diye… O anda dedim bu kitap, o kitap değil… Kitap tam anlamıyla bir polisiye romanı ki zaten ilk başladığımda ‘Ahmet Ümit romanı mı okuyorum’ dedim kendi kendime… Öyle ya da böyle Abum Rabum’u da okumuş olduk. Hayırlı ve bol kitaplı geceler herkese…
Abum Rabum’un Sırrı: Zamanın Sakladığı Gizli Kitap
2020 41. kitabı
Okunma: 16 Aralık 2020 18:36
Abum Rabum, okuru bir bilmeceyi çözmeye çağırır gibi başlar. Yüzyıllar öncesinden kalan esrarengiz bir el yazması kaybolmuştur. Bu yazmanın adının “ Abum Rabum” olması bile başlı başına bir gizemdir. İçinde ne olduğu tam bilinmese de eserin, kadim bilgelik taşıdığı ve okuyanın zihnini değiştirecek bir güce sahip olduğu söylenir. Romanın kahramanı, bu kayıp metni bulma görevini üstlenir. Ancak bu görev, sadece bir kitap arayışı değildir; insanın kendi iç dünyasının karanlık köşelerine doğru bir yürüyüşe dönüşür. Araştırma ilerledikçe kahraman, tarih sahnelerinde dolaşır: Mezopotamya’nın ilk yazıcıları, eski uygarlıkların sır saklayan rahipleri, satırlara şifre gizleyen bilginler… Hepsi “ Abum Rabum”un ardında iz bırakmıştır. İskender Pala , kahramanı bu izlerin peşinde dolaştırırken ona bir yol arkadaşı verir: aşk. Romanda aşk, sadece bir duygu değil; insanın bakışını genişleten, hakikati fark ettiren bir pusuladır. Kahraman her adımda hem metne hem aşka biraz daha yaklaşır. Yolculuk boyunca karşısına çıkan kişiler bilgeler, tarihçiler, sır bekçileri ona sürekli aynı şeyi hatırlatır: “Hakikat dışarıda değil, içindedir.” Kahraman bunu tam olarak, metnin aslında “insanı kendine gösteren bir ayna” olduğunu anladığında fark eder. Abum Rabum’un sırrı çözülür: Metin, insanın kalbini ve aklını aynı çizgide buluşturan bilgeliği taşıyan bir rehberdir. Kaybolan sadece bir yazma değil, insanlığın unuttuğu bir iç sesin simgesidir. Hikâye sonunda kahraman, aradığı metni bulup bulmadığından çok daha önemli bir noktada durur: Kendi içindeki boşluk kapanmış, yolculuk onu tamamlamıştır. Böylece roman, “bir kitabı ararken kendini bulmak” duygusuyla son bulur. Tarih, mana, aşk ve bilgelik; hepsi aynı potada erir. Keyifli okumalar dilerim..
Roman
2025 29. kitabı
Okunma: 26 Aralık 2025 20:50
Abum Rabum, bir roman olmaktan çok, insanın iç dünyasına açılan eski bir sandık gibi. Kapağını kaldırdığında tarih çıkıyor ama tozlu değil; aksine canlı, merak uyandıran ve bugüne göz kırpan bir tarih. İskender Pala, kelimeleriyle okuru yormadan bilgeleştiriyor; öğretirken fark ettirmiyor, anlatırken kalbe dokunuyor. Kitabın en güçlü tarafı, bilginin hikâyeye dönüşmesi. Arkeoloji, dil, kültür ve medeniyet; hepsi bir anlatının içine ustaca serpiştirilmiş. Okurken bir yandan merakın diri kalıyor, diğer yandan “insan dediğimiz varlık yüzyıllardır neyi arıyor?” sorusu zihninin bir köşesine yerleşiyor. Pala, geçmişle bugün arasında görünmez bir köprü kuruyor ve o köprüden yürürken okur kendini yalnız hissetmiyor. Dil, tam anlamıyla incelikli ve tok. Ne gösterişe kaçıyor ne de basitleşiyor. Cümleler sakin ama derin; suyun yüzeyi durgun, altı ise dolu dolu. Kitap, hızlı tüketilecek bir metin değil; durup düşünmeyi, altını çizip geri dönmeyi istiyor. Bu yönüyle okuruna saygılı bir eser. Abum Rabum’da asıl mesele olaylar değil, insanın hakikati arayışı. Bilginin, inancın ve aklın aynı masada oturabileceğini gösteren nadir kitaplardan biri. Okudukça şunu hissettiriyor: Medeniyet dediğimiz şey, sadece taş ve yazı değil; sorular, şüpheler ve arayışların toplamı. Bu kitap, sessiz ama güçlü bir etki bırakıyor. Bitirdiğinde “vay be” dedirtmiyor belki ama günler sonra bir cümlesi aklına düşüyor, bir sahnesi içini yokluyor. İşte o zaman anlıyorsun: Abum Rabum okunup bırakılan değil, okurun içine yerleşen bir kitap.
Abum Rabumİskender Pala · Kapı Yayınları · 201812,3bin okunma
Ey İnsan! Kulluk Allah’adır.. O'na karşı gelme..
2023 28. kitabı
Okunma: 15 Mart 2023 11:24
Allah'ın selamı üzerinize olsun.. İçeriği Din, Arkeoloji, Polisiye, Tarih ve Roman olan yazarın kaliteli eseri. Hepsi bir arada olunca kafam karışmadı değil, okurken biraz da sıkıldım ama yine de bitirdim. İskender Pala nın dili biraz ağır olduğu için tam o heyecanı yakalayamadım ama gizemli ve bilgi dolu bir kitap. Hz. İbrahim'in yaşamına ilişkin bir anlatımla karşılaşacağımı düşünmüştüm. Oysa merkezine Hz. İbrahim'i alan ama Ortadoğu'daki istihbarat savaşları üzerine kurgulanmış bir tarihsel kurgu kitabıyla karşılaştım.. Polisiye ve tarih sevenler için güzel bir kitap. Sevgiler..:)

İskender PalaYazar · 103 kitap
İskender Pala, 8 Haziran 1958 tarihinde Uşak‘ta Kayaağılı köyünde doğmuştur. Uşak Cumhuriyet ilkokulunda okudu. Kütahya Lisesi’nden mezun oldu. 1979 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi. Lisans tez çalışması Câmiu’n-Nezâir’dir. Yine İstanbul Üniversitesi’nde “Aşkî, Hayatı, Edebî Şahsiyeti ve Divânı” konusunda Doktora çalışması yaptı. 1983 yılında Doktorasını tamamladı. 1983 yılında Divan edebiyatı dalında doktor, 1993 yılında İstanbul Üniversitesi‘nde doçent ve 1998 yılında Kültür Üniversitesi‘nde profesör oldu. Ortaokul ve liseler için Türkçe ve Edebiyat ders kitapları yazdı. Denemeler, hikayeler, fıkralar ve edebiyat araştırmacısı olarak çeşitli ansiklopedi ve dergilerde bilimsel ve edebi makaleler yayımladı. Düzenlediği Divan Edebiyatı seminerleri ve konferansları geniş kitleler tarafından takip edildi. 1979-1982 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türkoloji seminer kütüphane memurluğu yaptı. Hayatının ilerleyen dönemlerinde çeşitli sebeplerden dolayı askerlik mesleğini tercih eden İskender Pala, öğretmen subay olarak 1982 yılında Deniz Kuvvetleri Komutanlığına girdi. 14 yıl 7 ay görev yaptıktan sonra 1996 yılında TSK‘dan ihraç edildi. 1982-1984 yılları arasında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Deniz Lisesi Komutanlığı’nda teğmen, 1984-1986 yılları arasında Üsteğmen olarak görev yaptı. 1986-1987 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi’nde part-time Türk Dili ve Edebiyatı öğretim üyesi olarak çalıştı. 1987-1994 yılları arasında Yüzbaşı olarak, Dz.K.K.lığı Tarihi Deniz Arşivi kuruluş ve faaliyetleri görevinde çalıştı. 1994-1996 yılları arasında Tarihi Deniz Arşiv Araştırmaları ve Dz.K.K.lığı yayın faaliyetlerinin yürütülmesi görevinde çalıştı. 1996-1997 yılları arasında Öğretim yılı, MSÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Eski Türk Edebiyatı öğretim üyesi ve İSAM redakte kurulu üyeliği yaptı. 1997 Öğretim yılı İstanbul Kültür Üniversitesi 2004 İBB Kültür Daire Başkanlığı 2004-2010 İBB Kültür Danışmanlığı 2006-2012 Şehir Tiyatroları Repertuar Kurulu Üyeliği 2008-2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti Yönetim Kurulu Üyeliği 2009-2012 Uşak Üniversitesi Öğretim Üyesi 2013-2017 Devlet Tiyatroları Edebi Kurul Üyeliği 2013-2017 Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurulu Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı. 24 Temmuz 2025'te Türk Telekom'un Bağımsız Yönetim Kurulu üyeliğine atandı. İskender Pala, 1980 yılında F. Hülya Avcı ile evlendi. Hilye Banu, Elif Dilasa adında iki kızı, Alperen Ahmet adında bir oğlu vardır. Ödülleri : 1989 – Türkiye Yazarlar Birliği dil ödülü, (Ansiklopedik Divân Şiiri Sözlüğü) 1990 – AKDTYK Türk Dil Kurumu ödülü, (Ansiklopedik Divân Şiiri Sözlüğü) 1996 – Türkiye Yazarlar Birliği inceleme ödülü, (Şairlerin Dilinden) 2001 – Aydınlar Ocağı Kayseri Şb. Yılın Edebiyat Adamı ödülü, 2001 – YTB Uşak Halk Kahramanı ödülü, 2003 – “Babil’de Ölüm İstanbul’da Aşk” Yılın Romanı Ödülü 2013 – Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü, Türk Patent Enstitüsü Marka Ödülü