Blaise Pascal, 17. yüzyılın önemli matematikçisi, fizikçisi ve düşünürüdür. Düşünceler adlı eseri, insan doğası, Tanrı inancı ve yaşamın anlamı üzerine derin felsefi ve teolojik düşüncelerden oluşur. Pascal bu kitabında varoluşsal meseleleri ve Tanrı’yı anlamaya yönelik sorgulamaları ele almıştır.
Eserde öne çıkan en meşhur fikir “Pascal’ın Bahsi”dir. Bazı kaynaklarda buna "Pascal'ın Kumarı"da denir. Bu bahis, Tanrı’ya inanmanın mantıksal bir seçim olduğunu belirtir. Tanrı varsa inanan insanlar sonsuz mutluluğu kazanır, yoksa kaybedeceği çok azdır. İnanmamak ise büyük risk taşır. Bu nedenle Tanrı’ya inanmak akıllıca bir davranıştır. Lakin bana nedense bu şekilde bakış açısı çok bencilce gelmektedir. En büyük ödülü kazanmak için yapılan bir eylem gibi.
Pascal, insanın aklının sınırlı olduğunu kabul eder ve gerçek bilgeliğin aklın yanında kalpten gelen bildirimlerle mümkün olduğunu savunur. Ayrıca insanların dünyevi zevklere kapılarak gerçek anlam arayışını engellediğini belirtir. Gerçek mutluluğun ve tatmin duygusunun Tanrı’da olduğunu ifade eder. Şahsen bu düşüncelere metafiziğe kapı araladığı için şüpheli bakmaktayım.
Kitap, Montaigne'in Denemeler kitabına çok benziyor. Kitabın tek olumsuz tarafı, 300. sayfadan sonraki kısımlarında Hristiyanlık, mucizeler ve Katolik Kilisesi güzellemesi olması. Pascal'ı din konusunda oldukça muhafazakar hatta bağnaz buldum diyebilirim :)
Din konusuna hiç girmeseydi kitaba 9.1 puan verecektim yine de böyle büyük bir matematikçi, filozof ve bilim insanının kitabını herkese tavsiye ederim.
Kitaba 8.3/10 puan veriyorum.
DüşüncelerBlaise Pascal · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2017701 okunma