···Okunma: 18 Haziran 2025 00:00 "ATAMAN"
"Gizlenen gerçeklerin er geç açığa çıkma gibi bir huyu vardır."
Her insanın bir kırılma noktası vardır. Bazen hayat, bizi hiç planlamadığımız yollara sürükler. Kendi halinde, işine gücüne bakan genç bir esnaf olan Ataman’ın hikâyesi de tam olarak böyle başlıyor. Hayalleri büyük, hedefleri netti: Şirketini büyütmek, daha çok insana ulaşmak, emeğinin karşılığını almak…
İstanbul’da katıldığı bir bilişim fuarında yaptığı kârlı görünen anlaşma, Ataman’ın hayatının dönüm noktası olacaktı. Fakat çok geçmeden bunun ustaca kurgulanmış bir dolandırıcılık olduğunu anladı. Azımsanmayacak miktarda borcun altına girmişti ve bu yük, özgürlüğüne mal oldu.
Bir zamanlar piyasanın en büyük bilgisayar çipçisi olma hayaliyle yaşayan genç bir esnafken, hayat onu bambaşka bir rotaya sürükler. Dolandırılır, hapse düşer, gardiyanların gözünde hapishanenin “delisi”ne dönüşür. Ama Ataman’ın hikâyesi, sıradan bir suç hikâyesi değil; olaylar zincirinin adım adım ördüğü, felsefi sorgulamalarla güçlenen bir yolculuk.
Hayatı, kazandığı küçük zaferlerle sessizce ilerliyordu. Ama bir gün, hayatın en acımasız yüzüyle karşılaştı. Beton duvarların soğukluğu, demir parmaklıkların keskin çizgileri ve kara toprağın uğursuz sessizliği, onu adım adım başka birine dönüştürdü.
Cezaevi, bazıları için son, bazıları için ise başlangıçtır. Ataman için bu duvarlar arasında kurduğu dostluklar, hayata bakışını tamamen değiştirdi. Artık saf, kırılgan Ataman yoktu. Onun yerine, dostlarının “Reis” diye andığı, planlı, güçlü ve kararlı bir adam vardı. Ama içindeki yangın dinmemişti: İntikam…
Ataman, kendisini yarı yolda bırakanlardan, binlerce masum insanı dolandıranlardan hesap sormaya ant içmişti. Ancak bu kez, iyi adam rolünde olmayacaktı. Adam kaçırma, psikolojik şiddet, şantaj, cinayet… Ve işin içine bir de aşk girince, yolculuk iyice karmaşıklaştı. Kimi zaman akıl hastanesinin soğuk duvarlarında, kimi zaman gecenin en karanlık sokaklarında nefesinizi tutacaksınız.
Her gece, beyaz kireçle boyanmış tavana bakarken, sahnesini yeniden kurguluyordu. Ama o sahnelerde yalnızca suç yoktu. İçinde hâlâ geçmişin masumiyetinden kalan bir parça vardı. Pişmanlığı, her nefesinin içinde yankılanıyordu. Kendine sorduğu tek soru ise şuydu: Geçmişi değiştiremezsem bile, geleceğimi değiştirebilir miyim?
Kitap, Ataman’ın fikir dünyasındaki değişimi, iç hesaplaşmalarını ve topluma bakışını derinlemesine işliyor. Devletin adalet mekanizmasını, zengin-fakir uçurumunu, suçun nedenlerini ve çözüm yollarını tartışıyoruz onunla birlikte. Yazar, neredeyse hiç betimleme kullanmadan, kurguda tek bir boşluk bırakmadan ilerliyor. Karakterlerin derinliği, diyalogların keskinliği ve üstkurmaca unsurları sayesinde Ataman’ın zekâsına tanıklık ediyoruz.
Eserde dikkat çeken bir başka nokta, İslam dünyasında tartışmalı kabul edilen iki inanç kavramının –“Reenkarnasyon” ve “Mehdi gelecek bizi kurtaracak”– paralel şekilde işlenmesi. Bu göndermeler, romanı yalnızca bir olay örgüsü değil, aynı zamanda entelektüel bir okuma deneyimine dönüştürüyor.
Yazar, bizleri sürekli tetikte tutan üslubuyla, ters köşelerle dolu bir hikâye sunuyor. Sürükleyici dili, karakterlerin psikolojik derinliği ve olay örgüsündeki beklenmedik gelişmelerle Reis’in hikâyesi sadece bir intikam romanı değil; insan ruhunun karanlık ve aydınlık taraflarını sorgulatan bir serüven.
Ataman’ın hikâyesi, yalnızca bir suç liderinin yükselişini anlatmıyor. Aynı zamanda, pişmanlık ve umut arasındaki ince çizgide yürüyen bir adamın, kendi vicdanıyla verdiği savaşı da gözler önüne seriyor. Güç, hırs ve intikamla örülü bu serüven, okuyucuyu hem karanlık sokaklarda hem de insan ruhunun derinliklerinde dolaştırıyor.
Okurken, kendinizi şu soruları sormaktan alıkoyamayacaksınız:
İntikam uğruna ne kadar ileri gidebilirdim?
İnsanı gerçekten değiştiren şey, yaşadığı acılar mı; yoksa o acılarla başa çıkma şekli mi?
Kitapla Kalın.