Kitabın Özeti (Çok güzel bir kitap)
Fotokopi Deneyi Burada Fotokopi sırasında bir rica artı neden %94 öne geçmesini kabul ediyor Affedersiniz, beş sayfam var. Fotokopi makinesini kullanabilir miyim? Çünkü fotokopi çekmem gerekiyor (Cialdini, 2023; s. 25). Sahte İnternet Yorumları 1. Tatil, İş seyahati, 2. Birinci tekil şahıs zamiri daha çok kullanılır 3. Cümlelerde addan çok fiil kullanılır (34). Karşılıklılık Etiyopya 1935’te İtalyan işgaline uğradığında Meksika yardım ediyor buna karşılık 1985’te deprem olunca 5 bin dolar gönderiyor Etiyopya Meksikaya (46). DİKKAT: Yaptığın bir iyilikten sonra “Önemli değil”, Abartmaya değmez “Kim olsa bunu yapar” deme. Bakın eğer konumlarımız birbiriyle yer değiştirmiş olsaydı sizin de benim için aynısını yapacağınızı biliyorum (Cialdini, 2023; s. 51). Önden ödemek daha etkili. Rıza Zerrab Anketi doldurması için posta ile 5 dolar göndermek. Anketi doldur gönder 50 dolar alacaksından daha etkili oldu (52). Otel diyor ki çocuk raketi yok ama aldırırız. Bu çocuk raketi olmasından daha değerli. Burada sen değerlisin iletisi de veriliyor. Kısacası, sorunsuz deneyim insanları sorunsuzlaştırılmış deneyim kadar memnun etmeyebilir (65). Deney 1. 2 yıl suçlu gençlere danışmanlık yapar mısın? Diye soruluyor. Kabul oranı %17 2. Aşamada Hayvanat bahçesi gezisinde suçlu gençleri gözetler misin? Kabul oranı %50 3. İlk talep mantıksızlık derecesinde uç olmamalı (77) Talebi yapanın reddedilince geri çekilme taktiğini kullanarak ödünler vermesi, deneklerin daha sık evet demesini sağlamanın yanı sıra nihai anlaşmayı dayatmış olmaktan daha çok kendilerini sorumlu görmelerine neden oldu (87). Her şeye hayır diyorsun. Bir sürü teklif sundum. Vay Anasını: Ödün verme stratejisini kullanan rakibe ortalama olarak daha fazla para vermiş olsalar bile nihai anlaşmadan en fazla memnun olanlar yine bu stratejinin hedefi olan deneklerdi (87). Sevgi George Clooney Drawin’in ilkelerini savunursa insanlar kabul ediyor (97). Çekici insanlar kariyerleri boyunca ortalama 230 bin dolar fazla kazanıyorlar (106). Ödül Bölgesi: Sosyal medyada beğeni alınca ödül beyindeki ödül bölgesi yanıyor (113). Övgü Önemli (Etkinlik. Çocuklarla ilgili hangi övgüleri kullanacaksınız? İletişim Dersinde kullanılacak. Arkadaşınla ilgili övgüde bulun). Devamını gelmesini istediğiniz özellikleri bulun ve bunlar hakkında gerçek iltifatlar yapın • Bugün çok temizsin. • Saçların ne güzel olmuş. • Ayakkabılarının rengine bayıldım. • Montun çok yakışmış. Birincisi, sadece övgü yapan, en sevilen kişi oldu. İkincisi, övgüyü yapan kişinin onların kendisini sevmelerinden kazanç sağlayacağı bilindiğinde bile bu durum değişmedi. Son olarak, diğer türden yorumların aksine, salt övgü içeren yorumların işe yaramsı için doğru olmaları gerekmedi (115). Örneğin, bir görevdeki titizliğinden dolayı övülen çocuklar günler sonra benzer bir görevde daha titiz bir gayret göstermiştir (118). Art niyet olduğundan kuşkulanılan durumlarda övgünün güven üzerinde otomatik olarak olumsuz bir etki yarattığı gösteriliyor (515). Toplumsal Kanıt Herkes yapıyor sen de yap. Yetişkinleri örnek gösterme yaştaşlarını örnek göster. Olumsuzları söyleme. Herkes çalıyor denildiğinde insanlar çok daha fazla çalıyor. Burada hırsızlığı yermiş olmuyorsun normalleştirmiş oluyorsun. Çöpleri neden atmıyorsunuz yerine %90 çöplerini çöp kutusuna atıyor demek daha iyi. Çoğunluk işkenceyi onaylıyor dendiğinde insanların %80’i işkenceyi ahlaki bulduğunu söyledi (157). Acil Yardım İsteyeceksen Belirsizliği Kaldır: Siz, mavi ceketli beyefendi, yardıma ihtiyacım var. Cankurtaran çağırın (177). Çevrecilik İçin Çevrenizdeki sakinlerin çoğu gerçekten evde enerji tasarrufu yapmaya çalışıyor. Diğer mesajlardan 3.5 kat fazla enerji tasarrufu yapılmasını sağladığını gördük (189). Gitgide artan sayılarda insan su tasarrufu yapıyor denildiğinde su tasarrufu yapma oranı artıyor (218). Evsel atık ayrımı yoluyla çevreyi desteklemek için daha çok çalışmak zorunda kalan sakinler, daha sonra elektrik tasarrufu yoluyla çevreyi desteklemek için de daha çok başa harcadılar (364). Okula Uyum Konusu Kendileri gibi olan öğrencilerin aynı kaygıyı duyduğunu ve üstesinden geldiği konusunda bilgi verilince bu öğrenciler önemli bir gelişme gösterdi (192). ÇOCUKLARA KENDİLERİNE BENZEYEN ÇOCUKLARIN VİDEOLARI İZLETİLEBİLİR. Sınıfa kabul töreni. Bizim sınıf özel bu parkuru geçen sınıfa girebiliyor. ETKİNLİK: Parkur hazırlayın. Ön sayfalarda yer alan her intihar haberinden sonraki iki ay içinde gerçekleşen intihar sayısının normalden ortalama 58 fazla olduğunu gördü (199). Doğrusallık: Araştırmacılar, insan algısında sonuçsal bir tuhaflık belirledi. Bir değişiklik fark ettiğimizde ve o bir trend olarak göründüğünde değişikliğin muhtemelen aynı yönde devam etmesini bekleriz (218). ASKERLİK: Birlikte uygun adım yürüyen takımların üyeleri, birlikte normal adımlarla yürüyenlerle karşılaştırıldığında, ekip arkadaşlarına karşı yüzde 50 daha fazla işbirliği sergiledi (441). Müzik Çok Önemli: Almanyada 4 yaşında çocuklar üzerinde yapılan bir çalışmada Çocukların bazıları arkadaşları ile şarkı söyleyip, kaydedilmiş bir müzik parçasıyla tempolu bir şekilde düzenleyerek bir daire etrafında yürüdü. Diğer çocuklar da hemen hemen aynısını yaptı ama müzik yok. Müzikli grup 3 kat daha fazla yardım etmek istedi (442). Müzikli etkinlik yaz. Tempolu birlikte yürüyüş olsun. Şarkı olsun Otorite Şuradaki adama 10 cent ver deyip gidiyor. Uniformalı ise %92, değilse %42 (253). Öznellik Ayrıntıdır Benzersizliğimiz ifade etmek için güçlü bir ihtiyaç duyduğumuz bir başka bağlam da zevk konularıdır. Normalde inanç ve görüşlerimizi başkalarınınkine uyacak şekilde değiştiririz ve bunu doğru olmanın bir yolu olarak yaparız. Ancak giyim, saç modeli, koku, yemek, müzik vb. zevkler söz konusu olunca, ayırt edici özellik nedenleriyle kalabalıktan uzaklaşmak için dengeleyici bir motivasyon vardır (315). Bağlılık Tutarlılık Noel için reklam yap ama yeterli oyuncağı piyasaya sürme. Başka oyuncak alırlar söz verilen oyuncak Şubatta alınır (336). Öğretmen olarak çocuklara söz verdirin ve videoya alın. Sözünü tutanı ödüllendirin. İzlet sonra ödüllendir. Bahçelerine boktan bir şeyi %76 kabul etti tabela %17 kabul etti (345). Hedefleri yazılı hale getir. Savunma Tuzağa Düşmemek İçin “Bu benzinin gerçek fiyatını bilerek geçmişe dönebilseydim yine aynı seçimi yapar mıydım (393). Yaş On sekiz ile seksen yaş arasındaki denekleri içeren bir takip çalışmasında, tutarlılık tercihinin yıllar içinde arttığını ve elli yaşının üstündeki insanların önceki taahhütleriyle tutarlı kalma konusudna en güçlü eğitimi sergilediklerini saptadık (395). Bireycilik: Taahütleri ile tutarlılık gösterme konusundaki güçlü ihtiyacını açıklayabilecek, yaştan başka bir etken daha var BİREYCİLİK (396). Birlik Senin için mükemmel bir gün nasıl olur? Arkadaşlıkta en çok neye değer verirsin? Ailendeki tüm insanlar arasında ölümü en rahatsız edici olan hangisi olurdu (448)? Ernst Hess şehir yargıcı Hİmmel eziyet edilmesinden kaçınmasını istiyor. Çünkü I. Dünya savaşında birlikte savaşmışlar. Ortak acılar bağlar. DEPREM Grup Bağlılığını Arttırmak: Ellerini buzlu suya sokmalarını gerektiren doksan saniyelik bir görevi tamamlayan grup üyeleri, aynı görevi elleriyle oda sıcaklığındaki suda tamamlayan grup üyelerinden daha fazla birbirine bağlı hale geldi (451). OHA Kendilerine tattırılan şaraplar aynı olmasına karşın, katılımcılar beş dolarlık şarap karşısında kırk beş dolar olduğunu düşündükleri şaraptan daha çok haz aldıklarını sadece kendileri rapor etmedi ama aynı zamanda 45 dolar olduğu sanılan şarabın tadıyla beyinlerinin ödül merkezleri de gerçekten daha fazla aktive oldu (500). Muhtemelen reddedeceksiniz ama ifadesinin eklenmesi, bağış yapanların oranını %25 %39’a çıkarttı (538).