2025 5. kitabı
Okunma: 01 Ağustos 2025 00:00
Uzun zamandır okumuyordum Gorki'nin eserlerini. Bu kitabı bitirdiğimde kendime kızdım 'neden okumuyorsun' diye. Kitaplığımda da mevcut halbu ki Çocukluğum ve Benim Üniversitelerim Kitaba gelecek olursak... Ortalama bir vicdana ve merhamete sahip olan herkesin saf duygular besleyeceği, hatta zaman zaman acıyacağı bir çocuğu (Yevsey Klimkov) sevdiriyor bize önce Gorki. Sonra bu karakterin etrafındaki herkesi Yevsey ne kadar seviyorsa/sevmiyorsa biz de o kadar seviyoruz/sevmiyoruz. Usta yazar Gorki, aynı zamanda sağlam bir devrimciydi. Dolayısıyla kitapta bize kimi sevdireceğini, kimden nefret ettireceğini de çok iyi ayarlamış. Kitaba 2025'ten değilde, 1900'lerin başlarından baktığımızda; aslında bunu inandığı davanın yararı için, toplumdaki herhangi bir vatandaşa 'devrimciler iyi insanlardır' algısını aşılamak için yapmış. Keşke kitabı okuduktan sonra kaç kişinin Gorki'den etkilenip devrim saflarında yer tuttuğunu bilebilseydim. Bunu gerçekten merak ediyorum. Bu kadar emeğin sonucunun ne olduğunu (kaç kişinin algısını değiştirebildiğini) öğrenebilmeyi isterdim. Şimdi de kitaba 2025'ten bakalım. Rusya'nın Tarihini de Edebiyatı kadar severim. Tarihlerindeki önemli olaylardan çoğunu bilirim. 'Kanlı Pazar' da bildiğim olaylarından biri tabii. Ama bilgi dağarcığım, sadece internet aracılığıyla, Türkçe veya Rusça kaynaklardan edindiğim bilgiler doğrultusunda 5-10 cümleden fazla değil. İşte benim bu kadar fazla klasik kitap okuma nedenim burada şekilleniyor. Tarihteki önemli olaylar yaşanırken, halk veya herhangi bir insan bunun neresinde kalıyor??? "O yıllarda neler yaşandı" sorusunun orijinal cevabı bu kitaplarda. Her ne kadar yazarlar taraflı bir gözle bakıp eserini yazmış olsa da, kendi bakış açımızla, taraflılığı bir miktar seyreltebiliyorsak o dönemde hatta o anda yaşıyormuş gibi hissedebiliriz.
Yararsız Bir AdamMaksim Gorki · İthaki Yayınevi · 0621 okunma