Yalnızlığın Soğuk Duvarları Arasından Ölüme
2025 4. kitabı
Okunma: 18 Ağustos 2025 01:38
Stefan Zweig'ın "Kızıl" adlı eseri, okuruna sadece bir hikaye sunmuyor; genç bir ruhun en hassas anlarını, yalnızlıkla ve hayal kırıklıklarıyla nasıl başa çıktığını adeta yaşatıyor. Bu kitap, beni derinden etkiledi. Çünkü Zweig, Viyana'nın soğuk sokaklarında kendini yapayalnız bulan o genç tıp öğrencisinin iç dünyasını, bir yazarın kaleminden çok bir ruhun fısıltısıyla anlatmış. ​Kitabın kahramanı, büyük bir hevesle başladığı tıp eğitiminden ve hayallerinden vazgeçme noktasına geldiği o bunalımlı anlarda, Kızıl hastalığına yakalanmış küçük bir kız çocuğunun yardıma ihtiyacı olduğunu öğreniyor. İşte tam o anda, o ana kadar yaşadığı tüm hayal kırıklıkları ve yalnızlık, yerini yeni bir amaca bırakıyor. Bu küçük kız çocuğu, onu sadece mesleğine değil, hayata yeniden çağırıyor. Ancak tam da hayata tutunduğu bu anda, beklenmedik bir şekilde kendisi de hastalığa yakalanıyor ve hiç istemediği bir anda ölümle yüzleşmek zorunda kalıyor.Ölümü umarken yaşamaya devam etse de hayata tutunduğu anda ölümle yüzleşmek zorunda kalıyor... ​Zweig'ın bu kısacık anlatıda ulaştığı derinlik inanılmaz. Her kelime, karakterin iç dünyasındaki karmaşayı ve kırılganlığı o kadar ustaca işliyor ki, bu kitabın daha 1908 yılında yazılmış olduğuna inanmakta zorlanıyorsunuz. Yazar, gaddar bir dünyanın acımasız gerçekliğine dayanamayacak kadar naif ruhların varoluş mücadelesini, kariyerinin henüz başındayken bile ne kadar derinden hissettiğini bize kanıtlıyor. ​"Kızıl", sadece bir novella değil, aynı zamanda umudun ve insan bağının en saf hali üzerine yazılmış bir başyapıt. Herkesin okuması, her kelimesinin üzerinde durup o genç adamın Viyana'nın soğukluğunda ne kadar yalnız olduğunu hissetmesi gereken bir kitap. Bu hikaye, hayata olan inancınızı kaybetmek üzereyken karşınıza çıkan küçük bir mucizenin, tüm dünyanızı nasıl yeniden inşa edebileceğini gösteriyor. Gerçekten çok beğendim. Kızıl Stefan Zweig
KızılStefan Zweig · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202237bin okunma