“Ben” adını verdiğin sırlarla dolusun. – Paul Valéry
Kitap, bu cümleyle daha ilk sayfalardan itibaren insanın kendi iç dünyasına dair güçlü bir kapı aralıyor. “Ben” yalnızca bireysel kimlik değil, başkalarıyla kurduğumuz ilişkilerin de taşıyıcısı. Yazarlar, kendine saygıyı hem kişisel huzurun hem de toplumsal ilişkilerin temel taşı olarak ele alıyor.
Kendine saygının yalnızca bir duygu değil, cesaret ve eylemle de bağlantılı olduğu vurgulanıyor. “Hiçbir şeye teşebbüs etmeyen hiçbir şeye sahip olmaz” sözü, kitabın hatırlattığı en çarpıcı gerçeklerden biri. Denemek ve harekete geçmek, özsaygının temel yapı taşlarından.
Metin boyunca kendine saygının sabit bir ölçü değil iniş çıkışlarla şekillenen bir denge olduğu görülüyor. Çocuklara saygı kazandırma üzerine yapılan değerlendirmeler, bir çocuğun özsaygısının, ona nasıl davranıldığının yansıması olduğunu gösteriyor.
Yazarların paylaştığı araştırmalardan biri de oldukça dikkat çekici: Katılımcıların yalnızca %4’ü çocuklarının kendilerine benzemesini istiyor. Bu bulgu, çoğu ebeveynin aslında kendi başaramadıklarını çocuklarının başarmasını dilediğini ortaya koyuyor. Bu noktada kitap, çocuğa değer vermek ile kendi eksikliklerini telafi etmesini istemek arasındaki farkı görünür kılıyor. Aynı bölümde evlilik de idealize edilmiş bir “kesintisiz aşk” olarak değil, güç dengelerinin sürekli yeniden kurulduğu bir tiyatro olarak tanımlanıyor.
Yedinci bölümde güzellik konusuna değiniliyor: Güzelliğin sadece zihinde değil, kişinin kendine saygısında da etkili bir unsur olduğu belirtiliyor. Ve sekizinci bölümde şu düşünce öne çıkıyor: Mutluluk büyük ölçüde bir bakış açısı meselesidir; özsaygı yükseldikçe, bireyin hayatından duyduğu memnuniyet de artar.
Kitap yalnızca kavramsal açıklamalarla yetinmiyor, okura kendini değerlendirme fırsatı sunuyor. 2. bölümde “Kendinize Saygı Düzeyiniz” başlıklı kısa bir anket, kitabın sonunda ise “Nasıl Değişebiliriz?” adlı daha kapsamlı bir test yer alıyor. Bu kısımlar, okura kendi iç dünyasına dönme ve saygı düzeyini sorgulama fırsatı veriyor.
Kendi iç sesinden yorulanlar, ilişkilerinde daha sağlam temeller arayanlar, hayatına yeniden cesaret ve denge katmak isteyen herkes… Bu kitap, okurunu sadece bilgilendirmiyor, ona içsel bir yolculuk teklif ediyor.
Belki de en büyük başarı, kendimizi sevmek değil; kendimize dürüstçe bakabilmektir.
Kendine SaygıChristophe AndreFrançois Lelord