Yabanın çağrısı cevapsız kalmaz...
2025 27. kitabı
Okunma: 18 Ağustos 2025 00:00
İnsan, kendini medeniyetin konforlu kollarında güvende sandığında bile derinlerde, ilkel korkular taşır: karanlık, yalnızlık, açlık ve bilinmeyene duyulan içgüdüsel bir tedirginlik. Wendigo , bu korkuların beden bulmuş hâlidir. Algernon Blackwood , doğa-korkusu edebiyatının ustalarından biri olarak bu hikâyede yalnızca bir “yaratığı” değil, insanın vahşi doğayla ve kendi içindeki karanlıkla yüzleşmesini anlatır. Karakterler ve Psikolojik Kurgu Beş kişilik küçük bir avcı grubunun bir orman avına çıkmasıyla başlayan hikâyede her karakter psikolojik bir rol üstlenir: Simpson: Hikâyeyi gözlemleyen genç din öğrencisi; modern insanın merakı ve dehşeti. Dr. Cathcart: Bilimsel bakış açısını temsil eden, açıklama arayan materyalist figür. Joseph Défago: Tecrübeli rehber; doğayla iç içe yaşamış ama bilinmeyenin en fazla eşiğine gelen kişi. Hank Davis: Deneyimli bir avcı; hikâyede rasyonel denge unsuru. Punk: Yerli kökenli ve sezgileri güçlü; geleneksel bilginin taşıyıcısı, batılıların küçümsediği ama haklı çıkan bir uyarıcı. Karakterlerin her biri, yalnızca birer birey değil, insan zihninin çeşitli yanlarıdır: akıl, korku, sezgi, deneyim ve merak. Wendigo Nedir? – Mitolojik Köken ve Felsefi Anlam Wendigo figürü, Kuzey Amerika’daki Algonquin (özellikle Cree, Ojibwa) yerli kabilelerinin mitolojisinden gelir. Kışın kıtlık zamanlarında insan eti yemeğe teşebbüs edenlerin ruhlarının Wendigo’ya dönüştüğüne inanılırdı. Bu varlık bedenen çürür, durmadan acı çeker ve asla doymayan bir açlıkla lanetlenir. Bu nedenle Wendigo yalnızca bir yaratık değil, ahlaki çürümenin ve sınırsız hırsın sembolüdür. Yani kötülük sadece dışarıdan gelen bir tehdit değil, insanın içindeki açgözlülüğün doğaüstü bir lanete dönüşmesidir. H. P. Lovecraft ’ın Değerlendirmesi "Daha az sanatsal olarak tamamlanmış, ancak şaşırtıcı derecede güçlü bir başka öykü de The Wendigo 'dur. Burada, Kuzey Ormanları'ndaki oduncuların akşamları fısıldaştığı uçsuz bucaksız bir orman iblisinin korkunç kanıtlarıyla karşı karşıya kalırız. Bazı ayak izlerinin inanılmaz şeyler anlatma biçimi, gerçekten de işçilikte belirgin bir zaferdir." H. P. Lovecraft bu hikâyenin yapı olarak The Willows kadar kusursuz olmadığını söylese de, kurduğu sahnelerin ve özellikle “görünmeyenin kanıtları” üzerinden verdiği korkunun olağanüstü güçlü olduğunu vurgular. Özellikle ayak izi betimlemelerini “işçilik zaferi” olarak görmüştür. Anlatım Stili, Tempo ve Atmosfer Wendigo ağır tempolu bir öyküdür. Olaylar bir anda gerçekleşmez; uzun betimlemeler, orman kokuları, rüzgârın sesi, ateşin titreyen ışığı sayfalar boyunca okuyucunun zihnine kazınır. Bu yavaşlık bazı okuyucuyu zorlayabilir, fakat o ağırlık hikâyenin felsefi etkisini güçlendirir. 1. Betimleme bol 2. Cümleler süslü, sanatsal 3. Tempo yavaş 4. Ama olay geldiğinde gerçek anlamda korkutucu ve canlıdır Blackwood doğayı sadece bir fon olarak değil, bilinmeyen bir varlık gibi kullanır. Bu yönüyle H. P. Lovecraft ’a çok benzer: korku görünür bir canavardan değil, sezilen ve adlandırılamayan bir güçten gelir. Modern Felsefi Yorum Bugün de dünya açgözlü tüketim, doymaz istekler ve ahlaki boşluklar içinde yaşıyor. Bu yüzden Wendigo sadece eski bir efsane değil, modern insanın ruhsal çöküşünün de bir simgesidir: Çok isteyen, daha fazlasını isteyen, sonunda hem başkasını hem kendini yiyen insana dönüşür. Bu anlamda hikâye sadece korkutucu değil, düşündürücüdür: “Doymayan insan, en sonunda kendi ruhunu yer.” !!! !!! !!! !!! !!! !!! !!! !!! !!! !!! !!! !!! !!! !!! !!! !!! !!! !!! !!! !!! !!!              !!! !!! !!! SPOİLER !!! !!! !!! Hikâyenin ilerleyen kısmında Joseph Défago, herkesin gözü önünde olmadan, tek başına doğaya “dokunulur bir varlık” tarafından götürülür. Onu görenler bir daha eski hâlleriyle dönemez. Défago bir noktada çığlık atarak uzaklaşır; ama çığlık “defago” sesi değildir – sanki bir başka varlık onun ağzından kendi adını çağırır. Bu bölüm hikâyenin korku doruk noktasıdır. Defago geri döner ama artık o değildir: yüzü çürümüş, gözleri boşalmış gibi tarif edilir. Ama Algernon Blackwood fiziksel canavarı asla tarif etmez. Sadece izler, yanık kokuları, ağaçların üzerinde inanılmaz hızla hareket eden ayak izleri ve çığlıklarla onu var eder. Bu yüzden, kitabın kapağında bir yaratık resmi olsa bile hikâyede gerçek bir Wendigo ’yu “asla görmüyoruz.” Korku tamamen görünmeyen bir varlığa dayalıdır. Bu, bazı okuyucuda hayal kırıklığı oluşturabilir – çünkü okur bir canavar tasviri beklerken, sadece izler ve ruhsal bir dönüşüm görür. Defago’nun bedeni fiziksel olarak parçalansaydı belki korku daha somut olurdu ama Wendigo onu ruhsal bir şekilde “yok” eder. En trajik olan: Defago’nun “ruhu artık tamamen açlık olmuş” ve insanlıktan çıkmış olmasıdır. Benim Kişisel Yorumum Bence Wendigo hikâyesinin en güçlü yönü, canavarı göstermemesidir. Çünkü insan zihni boşlukları kendisi doldurur – bundan daha korkunç bir şey yok. Yine de ben de kapağa baktığımda “Gerçekten bir yaratık göreceğiz” beklentisine girmiştim. Sonunda fark ettim ki Wendigo , fiziki bir varlık olarak değil, Defago’nun ruhunda gerçekleşen dönüşümdür. Bu açıdan çok etkileyici, evet. Ama dürüst olayım: Ben de biraz daha somut, örneğin “canavarın bir kez görünmesi” gibi bir şey isterdim. Yusif Əhmədzadə ●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●● Wendigo Algernon Blackwood
Mitoloji
WendigoAlgernon Blackwood · İthaki Yayınları · 2023376 okunma
5 +1'leme
Çok iyi bir inceleme olmuş. Elinize sağlık.
Yusif Əhmədzadə
Teşekkürler.