Seda Zerentürk

2025 58. kitabı
Şevket Süreyya Aydemir
9.4/10 · 2.094 okunma
Seda Zerentürk
Tek Adam’ın 2. cildi (1919–1922) bu dönem, hem Mustafa Kemal’in hem de milletin adeta “varlık-yokluk” sınavıydı. ****** Şevket Süreyya Aydemir’in Tek Adam’ının ikinci cildi, Millî Mücadele’nin en kritik yıllarını anlatıyor. Mondros Mütarekesi’nin ardından Anadolu’da beliren ümitsizlik, işgal altındaki İstanbul’un çaresizliği ve parçalanma tehlikesi içinde Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkışıyla başlayan süreç, bu cildin omurgasını oluşturuyor. Bu yıllar yalnızca dış düşmanla değil iç isyanlarla, meclis içindeki sert muhalefetle, ekonomik yoklukla da geçen yıllardır. Kadınların, çocukların, ihtiyarların kağnılarla cephane taşıdığı; cephede savaşın sürerken geride ihanete, dedikoduya, kararsızlığa karşı da mücadele verildiği günlerdir. Mustafa Kemal Paşa, henüz 40 yaşında bir lider olarak, halkın iradesini Meclis’te toplarken, aynı zamanda Sakarya’da, Büyük Taarruz’da askerî dehasını kanıtlamış; yani hem siyasi hem de askerî liderliğini milletin gözünde meşrulaştırmıştır. Onun en büyük gücü, yalnızca komutanlığı değil, millete verdiği sözün arkasında kararlılıkla durabilmesiydi. Bu cilt bana şunu düşündürdü: Kurtuluş Savaşı yalnız bir kahramanın değil bir milletin destanıdır. Fakat bu destanı yönlendiren, ümitsizlikten inancı, dağınıklıktan birliği, kararsızlıktan kesin zafer iradesini çıkaran Mustafa Kemal olmuştur. İşte bu yüzden Tek Adam’ın ikinci cildi, yalnız bir tarih kitabı değil, bir milletin yeniden doğuş hikâyesidir. ****** Şimdi sırada son ve 3.cilt var.