2025 24. kitabı
Okunma: 28 Temmuz 2025 00:00
2021 yılında kitaplığıma eklediğim kitabı okumak yeni kısmet oldu. Yazar hakkında hiçbir bilgim yoktu açıkçası ama şiirlerin içeriğinden Alevi olduğunu anladım ve küçük bir araştırma yaptığımda haklı olduğumu gördüm. Bir yazısı dikkatimi çekti: “Memlekette hiçbir şey kolay değil, Kürt olmak, Ermeni olmak, solcu olmak, hatta ne tuhaf bazen Müslüman olmak, bazen Türk olmak bile kolay değil! Alevi olmaksa eskiden zordu, şimdiyse hiç kolay değil! Niyesi çoktur, yine konuşuruz.” Kaynak: Haydar ERGÜLEN : Alevi olmak kolay değil! Keşke iki taraf da birbiriyle bu kadar zıtlaşmasa. Yazısında bahsettiği din dersi hocasının normal bir Müslüman olduğunu düşünmüyorum. Gerçek Müslüman başkasının görüşüne, dinine saygı duyan kişidir. Ama maalesef bizim toplumumuzda her kesim için diğerine saygı duymak mucize gibi artık. Ama bir Alevi de insan haklarını savunuyorsa bir dincinin yaptığını tüm dincilere yaftalamamalıdır. Keşke şucu, bucu olmasak. Alevi, Sünni, yobaz gibi birbirimizi yargılamasak. Sadece insan olsak ama tam manasıyla insan gibi insan olsak. Ben takım bile tutmuyorum, fanatiklik kafamın aldığı hayat tarzıma ait bir şey değil. Buna rağmen karşımdakini ne kadar başkalaştırmamaya çalışsam da benim bile bazen kendimi tutamadığım ve genelleme yaptığım (davranış olarak değil zihinsel olarak) oluyor. Kitabı okuma nedenim aslında kafa dağıtmak için biraz şiir okumak istememdi fakat bazı şiirlerin cümleleri uzundu ve birkaç kez okumam gerekiyordu. Hatta felsefe kitabı okumak istesem okurdum diye düşünerek okuduğum şiirler olmadı değil. Altı çizilecek güzel cümleler var. İç Nefes, Pul Nefes, Küs Nefes gibi tamamını beğendiğim şiirler de vardı. Aşkı ve insanlığı konu almıştı genel olarak. Gözlük şiiri ise favorimdi. Kafa dağıtmak için değil de şöyle biraz üzerinde düşüneyim de okuyayım diye düşünüyorsanız tercih edebileceğiniz bir şiir kitabı olabilir.
Üzgün Kediler GazeliHaydar Ergülen · Kırmızı Kedi Yayınevi · 20203,544 okunma