Bu kitap aslında bir otobiyografi niteliğinde bir kitaptır. Yazarın yani Viktor E. Frankl'ın II. Dünya Savaşı zamanlarında Nazi kamplarında yaşadığı dehşet verici deneyimlerini anlattığı ve bu koşullarda bile insanın hayatının anlam arayışını sürdürebileceğini anlatıyor. Yazar kitabın en başında bahseder, bu bir kahramanlık veya önemli bir kişinin bir kurtuluş veya direniş hikayesi değildir der. Bu kitap sadece sıradan bir insanın Nazi kamplarında geçirdiği günleri anlatır. Bu yüzden kitaptaki olaylardan çok epik olaylar beklemeyin. Tabi çok epik olaylar beklemeyin diyorum ama sonuç olarak kitabın geçtiği yer bir Nazi kampı, tabi ki de zor şartlar altında bir hayat mücadelesi veriliyor. Yaşayıp yaşamayacağının bir garantisi yok 5 dakika sonra başına hangi kötü şey gelebilir hiçbirinden haberin yok. Kendin acı çekiyorsun yanındaki insanlar acı çekiyor bunların hepsi gözünün önünde sürekli. Bu zor şartlara rağmen halen hayata tutunabilecek bir şeyler arayabiliyorsun. Kitabında bize anlatmak istediği bu aslında. Kitabın ilk kısmında bu olaylara yer verirken II. kısmında burada ki olaylardan çıkardığı dersle Logoterapi adını verdiği bir psikoterapi yöntemi hakkında bilgiler veriyor.
Kitabın yazım şekline ve anlatış şekline gelicek olursak yazarın bir edebiyatçı olmadığını göz önüne almak gerekir ve anlatılanların gerçek birer anı olduğunuda unutmamak gerekir. Çünkü anlatım şeklinde bazı takılacağınız rahatsız edebilecek durumlar olabilir. Bahsettiği şeyden tekrar bahsetme durumuı veya olaydan olaya çok hızlı geçişler yaptığı durumlar oluyor. II. kısımda bilgi verme kısmında şimdi size şundan bahsedeceğim deyip bahsettiği şeyden hiçbir şey anlamama durumunuzda olabilir. Bilgi verme kısmında çok fazla bilimsel ilerlemek istememiş, herkesin anlayabileceği düzeyde anlatmaya çalışmış ama bunu yapmakta zor bir iş olduğundan bazı kısımlarda bocalamış olduğunu düşünüyorum. Bilimsel bir şeyi herkesin anlayabileceği bir düzeye indirgemek oldukça zor bir iş.
Öznel yorumumu yapacak olursam ben bunların hiç birine takılmadan çok rahat ve akıcı bir şekilde kitabı okudum. Bazı noktalar rahatsız etti tabi ki, bazı yerler Kişisel gelişim kitabı okuyor havası yarattı ama genel çerçeveden baktığımda kitap hoşuma giden ve okunması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum. Kitap hem psikolojik hemde felsefi derinlikli bir kitap. Zorluklara rağmen hayatla baş etme çabasında olan insanlar için bir nevi ilham verici bir kitap olabilir.