2025 3. kitabı
Kitabın yazarı Yu Hua, Modern Çin edebiyatında önemli bir yazar olarak tanınıyor. Diş hekimliğinden edebiyata geçmiş ve insanın acıya dayanma gücünü işleyen eserler çıkarmıştır. Bunlardan en popüleri "Yaşamak" adlı eseridir. Çin'in 20. yüzyıldaki komünistlerin başta olduğu dönemlerde geçen bir hikayedir. Fugui adında bir köylünün ızdırap dolu hayatını işleyen bir kitap. Aslında ızdırap dolu denir mi bilemiyorum çünkü kendisine hiç bir şey olmazken sevdiği insanların başına bir şeyler geliyor ve ne olursa olsun kendisi hep yaşıyor. Fugui zengin bir ailenin mirasçısıdır ve zenginlik direkt olarak aileden geldiği içindir ki kendisi şımarık bir insandır. Bu şımarıklığıyla beraber hiç bir işe yaramaz ve bu paraları kumarda ve genelevlerde harcar. Tabi bu durum bu koca zenginliği zaman içerisinde tüketmesine sebep olur ve bir anda ekonomik olarak en dibi görür Fugui. İşte bütün bahtsızlıkların başlangıcıda burasıdır. Kıtlık, devrim, savaş, aile trajedileri ile geçen bir hayatı olur ama tüm bu zorluklara rağmen Fugui yine de yaşamaya devam eder ve bu hayatın hiç bir anında bir an olsun pes etmez. Kitap, sıradan bir insanın yaşayabileceği şeylerden daha fazlasını Fugui'ye yaşatarak "yaşamanın" ne anlama geldiğini sorgulatan bir yapısı var. Sabır, kayıp, acı, yalnızlık, hayatta kalma gibi temaları ele alıyor. Yazarın bu konuda anlatım şekli sade ve anlaşılır şekilde ilerliyor. Kitap kendini okutuyor. Seni fazla detaya girerek sıkmıyor veya boğmuyor. Anlatmak istediğini sade ve anlaşılır bir dille anlatıyor ve o andaki duyguyu yeterince iyi bir şekilde hissediyorsun. Kitabı okurken ne zaman bitecek bu kitap demektense sürekli şimdi ne olacak düşüncesiyle okudum hep. Ama bunların hiç biri içinde çok fazla trajedi olduğunu değiştirmiyor. Okumamı güçleştiren tek şey çok fazla trajedi olmasıydı, üzülmekten okuyamıyordum. Bu trajediyi kaldırabilrim diyorsanız okumanızı tavsiye edebileceğim güzel tek solukluk bir kitap. Okuması kolay, sindirmesi zor bir kitap.
Edebiyat & Roman
YaşamakYu Hua · Jaguar Kitap · 202670,4bin okunma