2025 97. kitabı
Okunma: 31 Ağustos 2025 12:20
Salman Rushdie'nin kitabını ilk defa baştan sonra okudum. Açıkçası Hindistan ve o coğrafyada yazılan romanları okumaktan her zaman zorlandım. Çok fazla karakter var, hikayenin içine girebilmek zaman alıyor, gerçek ile mit birbirine çok kesin olmayan çizgilerle karışıyor. Ama romanın içine girebildiğinizde ayrı bir zevk veriyor. Utanç romanı Salman Rushdie'nin 1983 yılında yazdığı ilk romanlarından. Şeytan Ayetleri romanından beş yıl önce yazılmış. Yani henüz kötü şöhretini kazanmadığı yıllar. Politik, tarihi gerçekçiliği romanları okumayı çok severim. Bu romanda Pakistan'ın çalkantılı bir siyasi dönemini anlatıyor. Romandaki İskender Harappa karakteri gerçek hayatta Zülfikar Ali Butto, kızı Ercümend Harappa karakteri ise Benazir Butto aslında. Zülfikar Ali Butto 1979 yılında tartışmalı bir şekilde idam edildi. Romanı okuyacak olanlar için Butto ailesinin hayat hikayesini okursa, romanda anlatılanlar daha iyi kafalarında oturacaktır. Bu yüzden kitap hakkında daha fazla şey söyleyip spoiler vermek istemem. Son olarak Salman Rüşdi hakkında şunu söyleyebilirim. Hindistan doğumlu bir İngiliz vatandaşı olarak nasıl başarılı olacağını, kimlere yaranacağını çok iyi bilen birisi. Bu bakımdan biraz Orhan Pamuk ile benzetirim. Ülkelerinin siyasi gerçeklerini işlerine geldiği gibi eğip bükebilen çok iyi eğitim almış, yetenekli hikaye anlatıcıları olmaları en önemli benzerlikleri.
Roman
UtançSalman Rushdie · Can Yayınları · 2021267 okunma