Geçmişin Gölgesinde Kendini Bulmak
2025 371. kitabı
Proust’un kelimeleri, sayfalardan taşarak kendi hafızamın en derin köşelerine ulaşıyor, çocukluğumun unutulmuş sokaklarını, eski evlerin odalarını ve kaybolmuş tatları önüme seriyordu. Madeleine’in çayı, uzun zamandır hatırlamadığım bir sabahın kokusu, kaybolmuş zamanın içinde bana göz kırpıyordu. Her okuduğum cümle, sanki geçmişi yeniden yaşamamı sağlıyor, hayatımın eksik veya gözden kaçmış anlarını yeniden fark ettiriyordu. Kitap, zamanın bir illüzyon olduğunu anlatıyor ama daha da derininde, yaşadıklarımızın değerini anlamamızı, küçük ayrıntılara ve unutulmuş hislere dönüp bakmamızı sağlıyor. Ben kendi yaşamımda çoğu şeyi geçici, önemsiz veya sıradan kabul ederken, Proust bana hatırlattı ki, her an, her yüz, her koku ve her his zamanın içinde kaybolmuş bir hazine gibi. Geçmişin gölgeleri bazen acı verse de, onları yakalamak, anlamlandırmak ve hissetmek insan olmanın özünü oluşturuyor. Bu kitabı okurken, kendi kaybettiğim zamanlarımın farkına vardım; unutulmuş dostluklar, kaybolmuş aşklar, çocukluk umutları ve hayaller… Proust’un üslubu öylesine dokunaklı ve detaylı ki, sanki sadece bir hikâye okumuyorsunuz, geçmişinizi bir ressamın fırçasıyla yeniden çiziyorsunuz. Her satır, hafızamın kapılarını açıyor, bana kendi iç dünyamla yüzleşme cesareti veriyordu. Kendi yaşanmışlıklarımı yeniden değerlendirmek, her kaybolan anın aslında bir hazine olduğunu fark etmek çok yoğun bir deneyimdi. Yakalanan Zaman, bir kitabın ötesine geçiyor; insanın kendi iç yolculuğuna, ruhunun derinliklerine, geçmişin ağırlığı ve güzelliğiyle yüzleşmesine olanak tanıyor. Bu yüzleşme, hem hafifletici hem de yoğun bir duygusal yük taşıyor. Kitabın atmosferi, zamanın ve hafızanın kıvrımlarında gezinen bir melodi gibi; hem sakinleştiriyor hem de her hatırayı, her kokuyu, her hissi daha değerli hissettiriyor. Okudukça, kendi hayatımın değerini, kaybolan zamanların anlamını ve geçmişin bize sunduğu zenginliği yeniden keşfettim. Proust’un dünyasında zaman sadece ölçülen bir şey değil; hissedilen, yakalanan ve ruhun derinliklerinde yeniden hayat bulan bir gerçeklik. Bu kitabı bitirdiğimde, geçmişin sessiz çığlıklarıyla dolu bir içsel yolculuk yapmış ve kendi zamanımı daha bilinçli, daha hassas ve daha şefkatle yaşamam gerektiğini anlamıştım.
Hayata Dair
Yakalanan ZamanMarcel Proust · Yapı Kredi Yayınları · 20241,403 okunma