Tolstoy'un Otobiyografisi
2024 7. kitabı
Okunma: 14 Haziran 2024 00:00
UYARI: Tolstoy'un Çocukluk, İlkgençlik ve Gençlik eserlerini beraber değerlendirdiğim bir inceleme olacak. Eserlerin incelemesine geçmeden söylemek istediğim şey: Ben kitapları ayrı ayrı İş Bankası Yayınlarından okudum çevirileri gayet iyiydi fakat sizlere İletişim Yayınlarının üç eseri birleştirdiği kitabı tavsiye ediyorum. Ben kitapları okuduktan sonra inceleyebildim onun da çevirisi güzeldi. Çocukluk, İlkgençlik, Gençlik Tolstoy'un kendi yaşamını edebi yeteneğiyle harmanladığı bu otobiyografi sanırım türünün beni en çok etkileyen eserlerinden. Özellikle de Tolstoy'un annesiyle olan ilişkisi eserde beni en çok etkileyen kısım. Bu eseri okuduktan sonra yalnızca bir yazarın yaşamını öğrenmeyeceksiniz aynı zamanda hayat boyunca yaşanan acı, tatlı, hüzünlü ve neşeli birçok tecrübeyi anlayacaksınız. Her kitapta farklı bir Tolstoy görüyorsunuz aslında. İlkinde masum bir çocuğun ailesine ve dünyaya dair gözlemlerini, ikincisinde çocukluk ve gençlik arasındaki o dönemin farklı tecrübelerini, sonuncusunda ise gençlik döneminde kurulan arkadaşlıkları ve yeni bir dünyaya atılan adımı okuyacaksınız. Eğer Tolstoy'un okuyacağınız ilk kitabı ise doğru yoldasınız. Eserler Tolstoy'un ilk kitapları olduğundan mükemmel bir edebiyat eseri göremeyeceksiniz. İlk bu eserleri okuyup sonrasında Tolstoy'un asıl kitaplarını okuduğunuzda geçirdiği gelişimi göreceksiniz. Şahsen bu gelişimi okumak benim için oldukça zevkliydi.
ÇocuklukLev Tolstoy · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20249,4bin okunma