Agnes Grey
2025 34. kitabı
Okunma: 04 Eylül 2025 15:35
Anne Brontë, Charlotte Brontë ve Emily Brontë 'nin kardeşidir. Bana kalırsa Bronte kardeşlerin edebî açıdan en zayıfıdır. Diğer kardeşlerden Uğultulu Tepeler ve Jane Eyre eserlerini okumuştum. Agnes Grey bu eserlerle kıyaslayamayacağım kadar zayıf kalıyor aralarında. Kitaba gelecek olursam; Agnes annesi, papaz babası ve ablası Mary ile yaşamaktadır. Bir olay sonucunda babası biriktirdikleri parayı kaybeder ve geçim darlığına düşerler. Annesi ve ablası eve destek olurken Agnes boş durmak istemez. Çocuklara yatılı öğretmenlik yapmak ister. Gittiği ilk evde bu meslekte yeni olduğu için oldukça zorlanır. Hem çocuklar hem aile uğraşılması gerekilen sorunlar yaratır. İlk denemesi beklediğinden kısa sürerek bu aile ile yollarını ayırırlar. İkinci denemesine de çok fazla ara vermeden geçmek ister. Gazete ilanı vererek, daha iyi koşullarda daha iyi paraya tekrar öğretmenlik yapmak için evinden 1000 km öteye yolculuğu başlar. İkinci işinde de hayal ettiği kolaylığı bulamaz. Yine öğrenciler, aile ile uğraşır. Ancak burada daha uzun bir çalışma hayatı olur. Hayatını etkileyecek birtakım gelişmeler de burada olur. Papaz Marton ile burada tanışır. Kitap hakkında genel değerlendirmem, kitabın başlarda güzel başladığı ancak giderek sıkıcılaştığı yönünde. Agnes olayları kendi ağzından anı şeklinde anlatmakta. Bu da yorucu noktalardan biri. Eserin sonu çok oldu bittiye getirilmiş, bu kısımları biraz daha geliştirebilirdi. Kitabı okudum ama tavsiye edebileceğim bir yönünü görmedim, o yüzden etmem.
Alıntı
Agnes GreyAnne Brontë · Merkez Kitap · 2007132 okunma