Yani bir yabancı gücü çağırdığında sana yardıma, seni savunmaya gelen birlikler. Papa julius'ün yakınlarda yapmış olduğu budur. Ferrara'ya karşı giriştiği savaşta, paralı askerleri fos çıkınca, yardımcı askerlere döndü. Ve İspanya kralı Ferdinando ile adamları ve askerleriyle, kendisine yardıma gelmesinde anlaştı. Bu birlikler, kendileri için iyi ve yararlı olabilir. Ama onları çağıran için, hemen her zaman zararlıdır. Çünkü yenik düşerse sen de yenilirsin. Kazanırsa, esiri olursun. Eski tarih bunun örnekleriyle doludur. Ama ben, taze bir örneği, Papa İkinci Julius'u söylemeden geçmek istemiyorum. Aslında kalkıştığı iş bundan daha mantıksız olamazdı. Zira Ferrara'yı ele geçirmek için kendisini bir yabancının ellerine bırakmıştı. Ama iyi talihi onu hatasının bedelini çekmekten kurtaran üçüncü bir durum yarattı. Ravenna'ya gönderilen yardımcı birlikler yenildikleri bir sırada ne onun ne de başkalarının beklemedikleri bir şey oldu. İsviçreliler boy gösterdiler ve kazananları yenip kaçırttılar.
PrensNiccolo Machiavelli