···Okunma: 19 Mart 2025 00:00 "ZEYNEP"
"Hem dünya ayaklarımızın altında değil mi? Ayaklarımızın altında olan bir şey için çok para kazanmaya gerek yok bence. Sevgi için, birlikte yaşam için, yaşarken birbirimizi anlayıp kucaklaşmak için çokça emek vermek gerek. Sevgi için kazanca gerek yok."
Torosların eteklerindeki küçük bir köyde, ailesiyle sevgi dolu bir hayat süren Zeynep’in hikâyesine eşlik ediyoruz satırlar arasında.
Zeynep, ailesinin biricik kızı, babasının gözbebeği… Okumak istese de okuyamamış, köyünde büyümüş, büyükşehirleri yalnızca televizyon dizilerinden tanımış masum bir genç kızdır. Onun hayatı, köylerine mühendis olarak gelen Yunus’la göz göze geldiği gün değişir.
Dere kenarında başlayan o ilk bakış, iki kalbi birbirine mühürler. Zeynep için Yunus’tan, Yunus için Zeynep’ten başkası yoktur artık.
Yunus’un tayininin çıkmasıyla ayrılık kaçınılmaz olur. Ardından Zeynep’in hayatını altüst eden bir haber gelir: Hamiledir. Ailesine açıklayamayacağını düşünen Zeynep, çareyi İstanbul’a kaçmakta bulur. Burada büyük bir yaşam mücadelesi verir; hem ayakta durmaya çalışır hem de bebeğini dünyaya getirip tek başına büyütür.
Yıllar sonra ailesiyle yeniden yolları kesişen Zeynep, büyük acılarla yoğrulmuş hayatında kavuşmaların ve kayıpların en derinini yaşar. Kitap boyunca yalnızca bir aşk hikâyesi değil; toplum baskısı, ailelerin gelenekçi tutumları, kadınların hayata tutunma çabaları ve fedakârlıkları işlenir.
Ama hayatın görünmez ağı vardır; insan fark etmeden o ağın içine düşer ve kurtulmak için mücadele vermek zorunda kalır. Zeynep de böyle bir mücadelenin ortasında bulur kendini.
Köyde, ailesinin yanında büyüyen Zeynep bir anda büyük bir şehrin karmaşasında, tek başına ayakta durmak zorunda kalır. Omuzlarına yüklenen sorumluluklar öylesine ağırdır ki, herkesin kolay kolay taşıyamayacağı bir yükü sırtlanır. Kararları doğru muydu, yanlış mıydı tartışılır elbette. Ama bütün bu süreçte içinden çok güçlü bir kadın çıkar.
Ve okurken şunu düşündüm: Hayat ne kadar kısa… Hayat ne kadar zor olursa olsun, yanımızda duran tek bir kişi bile bütün yükü hafifletebiliyor. Belki bekleyen için geceler uykusuz geçiyor, belki kavuşamayan için özlemler derinleşiyor ama sonuçta herkes kendi kaderinde bir yolculuk yapıyor. Ve bazen dünyayı ayaklarımızın altında hissetmek için büyük servetlere değil, sadece içten gelen güce ve sevdiklerimize ihtiyacımız var.
Kitapta yalnızca aşk değil; aile bağları, dostluk, fedakârlık, annelerin evlatlarına karşı sert tutumları ve “kader” kavramı da güçlü bir şekilde işleniyor. Zeynep’in hayatı boyunca yaptığı seçimler, hem umut verici hem de düşündürücü. Kimi zaman onun inadına kızıyor, kimi zaman azmine hayran kalıyoruz.
Toplumun kadınlar üzerindeki baskısını, bir kararın hayatı nasıl kökten değiştirebileceğini ve sevginin bazen nasıl en büyük sınavlardan geçtiğini göreceksiniz.
Kitapla Kalın.