Bu seferki incelememi kendime çok güvenerek yapamayacağım malesef, çünkü Tiyatro alanında okuduğum eser sayısı bir elin parmağını geçmez. E tabi zamanla okudukça ne kadar doğru düşündüğümü ben de göreceğim.
Macbeth, Shakespeare'in trajedi eserlerinden biri, İskoçya'da geçen hikayenin baş karakteri Macbeth'in cadıların kendisine söylediği gelecek hayalleriyle krallığı gasp etmesini konu alıyor.
Okurken oldukça keyif aldığım ve en kısa zamanda canlandırılmış halini izleyeceğim bir eser oldu Macbeth. Güç ve koltuk hırsının eskiden iyi olan bir adama neler yaptığını gözler önüne sermiş oldu bana Shakespeare. İnsanın bu amaçtan dönmemek için de ne kadar canice eylemlere başvurabileceğini görüyoruz tiyatro boyunca.
Ben kitabın sonunda iyiler kazandı diyemiyorum, çünkü cadıların verdiği kehanette, Duncan'ın oğlu Malcolm'un değil, Banquo'nun soyundan gelecek çocukların krallığa sahip olacağı belirtiliyor. Yani kan ve savaşın bitmeyeceği ima ediliyor gibi hissettirdi bana bitiş kısmı.
Zaten insanlığın da bugüne kadar kaderi hep böyle olmamış mıdır? Zalimlerle adalet için savaşıp yerine başka zalimlerin geçmesini izlemedik mi tarih boyunca? Bu da kitabın aklıma getirdiği tartışılması gereken başka bir soru aslında.
Vakit ve tiyatroya ilgi varsa kesinlikle okunur diye düşünüyorum Shakespeare'in bu eseri.
MacbethWilliam Shakespeare