benimle dans eder misin?
2025 2. kitabı
Kitap, 1518 yılından kalma bir veba salgınını günümüze aktarıyor. İnsanların yiyecek bulamadığı için fareleri yediği, dışkılardan beslendiği ya da bebeklerini öldürmekle yemek arasında kaldıkları zamanlara değiniyor. Ayrıca yazar hastalığı "dans vebası" olarak nitelendiriyor. Bir okuyucu olarak kendimizi kurguya yerleştirirsek: Bir sabah yan komşumuzun doğum haberiyle uyanıyoruz. Çevremizdeki herkes garip bir sevinç içerisinde aynı dileği sayıklıyor: "Umarım siyam ikizleri olmuştur, tek doğumda çift ziyafet çekerler!". Kendilerine pay düşeceğinden emin komşular kahkahalar atarken anne olabildiğince sakin ve kararlı görünüyor. Belki de yeni doğan bebeğini boğmak dışında hiçbir çaresi yok. Bundan sebeptir ki bebeği nehire bırakıyor ve suda kayboluşunu izliyor. Vermiş olduğu kararla aç kalanların hayıflanması ve kendi iç bunalımıyla sokağın ortasında bilinçsizce dans etmeye başlıyor. Belki başta komik gelen bu hareketler zamanla sokağına, mahallesine ve şehrine yayılıyor. Kitapta devlet tarafından yardım yapılmayan ve açlıktan mahvolan bir millet resmedilmiş. Kapalı kapıların ardındaki ziyafetin kokusunun bile ulaşmadığı bu insanların yaşadığı buhran okuyucunun yer yer midesini bulandırıyor. Okurken tüm köpekler yendiği için köpek taklidi yapan çocukların havlamalarını, pervasızca dans eden insanların ayak seslerini işitip sokakta yatan ceset kokularını alabiliyorsunuz. Dansa DavetDansa Davet Jean TeuleJean Teule
Dansa DavetJean Teule · Sel Yayıncılık · 202011,1bin okunma