Ve günler yürümeye başladı.
Ve onlar, yani günler, bizi yaptı.
Ve bu şekilde doğduk biz,
yani günlerin çocukları,
sorgulayıcıları,
yaşamı arayanlar.*
Eduardo Galeano (1940–2015), Uruguay doğumlu yazar ve gazeteci, edebiyatla tarihi buluşturarak susturulmuşların sesini duyurma çabasıyla insanlığa ışık tutuyor. Galeano, çocukluğunda futbolcu olmayı istemiş fakat asıl yeteneğini yazılarında gösteriyor. Metinleri süslenmiş bir edebiyat vitrini olmaktan ziyade, gerçeğin sertliğini okura hissettiren güçlü satırlar kaleme alıyor. Tıpkı hızla gelip yüzünüze çarpan bir futbol topu gibi sarsıcı, görmezden gelinen sömürüleri, adaletsizlikleri ve unutturulmuş hikayeleri çarpıcı bir şekilde hatırlatıyor.
Los hijos de los días
Orijinal ismi Günlerin çocukları olan kitabında Galeano her güne bir hikaye konduruyor. Bir takvim gibi düzenlediği bu eseri 1 Ocak’tan 31 Aralık’a kadar her gün için kısa bir metin sunuyor. Bu metinler bazen unutulmuş bir tarihsel olay, bazen bir halkın sesi, bazen de bir insanın küçücük ama çarpıcı hikayesi oluyor.
Özellikle takvim sayfalarında yer verdiği imalat başlıkları, sanki insanlığın büyük bir fabrikasının kara dumanlı bacalarından yükselen hakikati ifşa ediyor. Modern dünyanın sahte üretimlerini gözler önüne seren başlıklar, güçlü bir ironiyle yan yana diziliyor.
Afrika’nın imalatı, sömürgecilerin masa başında cetvelle kıtayı bölüp halklarını parçalayışını, Kamuoyunun imalatı, kitlelerin savaş ve barış için aynı heyecanla manipüle edilmesini, Hastalıkların imalatı, ilaç tekellerinin sağlığı ticari bir pazara dönüştürmesini, Suçlunun imalatı yoksulluğun ve eşitsizliğin mağdurlarını fail ilan eden adalet düzenini, Budalalığın imalatı, medya ve ideolojilerin insanları düşünmekten alıkoyan parıltılı aldatmacalarını, Kudretin imalatı, Rockefeller gibi devlerin servetle vicdanı aynı terazide yok edişini, Roman imalatı, hayal gücünün bile pazarın çarklarına bağlanışını ve Gözyaşı imalatı, acının bile bir seyirlik malzemeye çevrilişini anlatıyor.
Tarihten anekdotları tüm çıplaklığıyla aktaran Günlerin Çocukları, diğer hikayeleriyle de tam bir başucu kitabı niteliği taşıyor. Okurken düşündürücü ve sarsıcı bir ufuk sunan bu eseriyle Galeano başucunda arada mutlaka okunacak bir kitabı okurlara sunuyor.
Herkese keyifli okumalar…
*(Mayalara göre, Yaradılış)