2025 27. kitabı
Okunma: 08 Eylül 2025 18:03
Mehmet Rauf / Eylül Mehmet Rauf’un Eylül adlı eseri, edebiyatımızda ilk psikolojik roman olarak anılır. Bu tanım, romanı okurken bende yüksek bir beklenti oluşturmuştu. Başlangıçta daha farklı ruh çözümlemeleriyle karşılaşacağımı düşünürken, aslında Necip–Suat–Süreyya arasında gelişen bir aşk üçgeninin olduğunu gördüm. Ancak roman sadece bir aşk hikâyesi olmaktan öte, bireylerin içsel çatışmalarını, sadakat ve arzular arasında bocalayışlarını psikolojik derinlikte işliyor. Özellikle Suat’ın iç dünyası ve Necip’in vicdan muhasebesi, dönemin roman anlayışına göre yenilikçi bir yaklaşım sunuyor. Kitap psikolojik bir eser olduğu için baş karakterlerin kısaca ruhsal çözümlemeleri: Necip: Kadınlara olan güvensizliği nedeniyle evliliğe uzak duran, Beyoğlu’nun şatafatına kapılmış biridir. Ancak Suat’ın zarif ve “farklı” tavırlarıyla karşılaştığında, tüm kadınlara dair önyargıları sarsılır ve Suat gibilerinin de var olduğunu anlar. Onu diğerlerinden ayrı görür, hisleri yoğunlaşır ama vicdanı ve ahlaki değerleriyle sürekli çatışır. Suat: Görünürde mutlu bir evliliğe sahip olsa da aslında sadece alışkanlıkların esiri olmuştur. Necip’le vakit geçirdikçe evliliğinin boşluğunu fark eder. Özgürce hissedebildiği bu duygular onda hem huzur hem de büyük bir içsel çatışma yaratır. Süreyya: Evliliğinden memnun gibi görünür fakat aile baskısıyla şekillenmiş biridir. Rutini sürdürür ama içinde, küçük arzularının ve heveslerinin peşinden gitme isteği vardır. Genel olarak kitap Tanzimat dönemine uygun nitelikte. Batı kültürünün yayıldığı o dönemde bu tarz eserler çokça vardır. Halit Ziya Uşaklıgil buna örnektir. Ben gelişen olayları doğru bulmamakla beraber bir çok yerin altını çizerek durup düşündüm. Bu kültür ters evet ama gözümüzü kapatarak da yok edemiyoruz maalesef. Belli bir bilinçe sahip olmak gerekir önüne geçebilmek için. Son olarak kitabı bitirdiğimde şöyle bir ikilemde kaldım; insan nasıl yaşarsa öyle mi ölüyordu? Suat ve Necip aşkları için yanıp tutuşurken onları nasıl bir son bekleyebilirdi?
İnceleme
EylülMehmet Rauf · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202549,9bin okunma