Türk Edebiyatı Klasikleri - 38

Mehmet Rauf

Başyapıt... Peki kime göre, neye göre?
2025 23. kitabı
Okunma: 18 Şubat 2025 17:51
Bugün incelemesini yapacak olduğum kitap ömrümden ömür yiyen ve uzun bir süre Türk klasiklerinden uzak durmama neden olacak bir kitap. Türk edebiyatının ilk başarılı psikolojik eseri sayılan Eylül...
EylülMehmet Rauf · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202549,9bin okunma
uzun ve detaylı bir inceleme isteyen varsa.. buyurunuz
2021 27. kitabı
Okunma: 11 Haziran 2021 08:29
Türk edebiyatının ilk psikolojik romanı kabul edilen, Mehmet Rauf’un ''İlk eserim son üstadıma'' ifadesiyle Halit Ziya Uşaklıgil’e ithaf ettiği romanı, Eylül. Eylül, benim Mehmet Rauf’tan okuduğum
Sonbaharın Gölgesindeki Yasak Aşk: Eylül
2024 24. kitabı
Okunma: 28 Eylül 2024 20:25
Eylül
, dışarıdan bakınca sakin ama içinde fırtınalar kopan insanların hikâyesi… Suat ile Süreyya evlidir; birbirlerine karşı saygıları vardır ama o derin, iç yakan sevgi evliliklerinde eksiktir.
Psikolojik Roman
Ekimde Eylül incelemesi
2023 46. kitabı
Okunma: 30 Eylül 2023 13:03
Edebiyat derslerinden öğrendiğim ezber bilgi: İlk psikolojik roman Mehmet Rauf-Eylül. Yazarın okuduğum ilk kitabı. Kitap hakkında bazı kısımlarının sıkıcı olduğunu duymuştum, o yüzden elim bu kitaba
2025 27. kitabı
Okunma: 08 Eylül 2025 18:03
Mehmet Rauf / Eylül Mehmet Rauf’un Eylül adlı eseri, edebiyatımızda ilk psikolojik roman olarak anılır. Bu tanım, romanı okurken bende yüksek bir beklenti oluşturmuştu. Başlangıçta daha farklı ruh
İnceleme
2022 31. kitabı
Okunma: 14 Ekim 2022 17:58
“Aşk; bir kişiyle felaket, iki kişiyle saadet, üç kişiyle cinayettir. Aşksız hayat ise tam bir sefalettir.”
Aleksandr Puşkin
Aleksandr Puşkin
İncelemeye bu alıntıyla başlamak istedim çünkü bu eserin hikayesine tam olarak
2025 68. kitabı
Okunma: 08 Eylül 2025 14:34
Mehmet Rauf’un Eylül’ü (1901), Türk edebiyatının ilk psikolojik romanı addedilir. Bir yazlık köşkte, denizin serinliğiyle sarmaş dolaş olmuş tabiatın fonunda gelişen bir aşk-ı muhal, yani imkânsız sevda anlatılır. Süreyya, eşi Suat ve dostları Necip arasında sessiz, derin ve söze dökülmeyen bir üçgen… Asıl trajedi, dillendirilmeyen duyguların içte büyüyerek kalbi yangın yerine çevirmesidir. Rauf, kahramanlarının ruh halini ince ince işler; gönül sarsıntılarını bir terennüm-i hazin gibi duyurur. Romanın dili zaman zaman ağır, fakat musiki ahenginde akar. Melankoli, neredeyse her satırda duyulur; Suat’ın ince ruhu, Necip’in mahzun bakışları, hepsi “Eylül hüznü”yle örülüdür. Sonunda aşk, ateşe ve yok oluşa varır. Bu hazin akıbet, hem bireysel bir dram, hem de devrin kırılgan ruhunun bir aynasıdır. Eylül, yalnızca bir aşk hikâyesi değil; aynı zamanda insan ruhunun derinliklerine inen bir hikâye-i melâldir.
2025 54. kitabı
Okunma: 15 Ekim 2025 00:09
Bu kitap tam kalpten yüksek sesle konuşan bir roman. Suat, duygularını bastırdıkça boğulan bir kadın; Necip, sevmemesi gerekeni sevip içten içe çürüyen bir adam; Süreyya ise her şeyin ortasında, “mutluyuz sanan” ama aslında hiçbir şeyin farkında olmayan bir koca. Roman boyunca neredeyse hiçbir şey olmuyor gibi ama aslında her şey oluyor. Bir bakış, bir sessizlik, bir rüzgâr sesi bile aşk itirafı kadar gürültülü. Eldiven sahnesinde ise içimden “Abartt Necip” demek geldi ama Mehmet Rauf’un kalemi o kadar güçlü ki, cringe bile edebiyatın bir parçası oluyor :) Kitapta Eylül aslında bir mevsim değil, bir ruh hali. Hani yaz bitince o boşluk hissi gelir ya, işte kitap boyunca o his var. Mehmet Rauf demiş ki sanki: “Ben insanların kafasının içindekini yazıcam, dışarıda ne olduğu umrumda değil.” :\ Yani Eylül kitap biraz sabırlı okura hitap ediyor, aceleci okurlara göre değil. Ama yani tempo çok ağır. Aksiyon sıfır Çok yavaş ilerleyen bir kitap. Bazen diyorsun ki “hadi artık bir şey olsun!” olmuyor. Çünkü Eylül bir eylem romanı değil, bir iç hesaplaşma romanı. Ağır tempolu, ama son sayfada boğazında bir düğüm bırakıyor.
2024 9. kitabı
Okunma: 06 Şubat 2024 19:43
Eylül, Türk Edebiyatı'nın ilk psikolojik eseri. Bunu kitapta çokça hissettim zaten. Karakterlerin genelde iç sorgulamaları şeklinde ilerleyen bu kitapta yasak bir aşk konusu var. Kitapta karakter sayısı ve mekan az. Bu yönden bazen sıkıcı gibi gelebilsede genel olarak anlatım tarzı ve iç sorgulamaları ben beğendim. Türk klasikleri sevenlerin okuması gerektiğini düşünüyorum. Puanım 8.
2022 141. kitabı
Okunma: 23 Aralık 2022 21:08
Türk edebiyatının ilk psikolojik romanı olan
Mehmet Rauf
'un en başarı eseridir diyebiliriz. Kitapta yer verdiği psikolojik tahliller oldukça yerindedir. Ancak okurken bu durum sizi biraz sıkabilir ki ben yer yer sıkıldım. Kitabın konusuna gelecek olursak, Süreyya Bey ve Suat Hanım'ın mutlu bir evlilikleri vardır. Yazı, aile yanında geçirmektense bir yalı kiralayıp, oraya geçerler. Süreyya'nın yakın arkadaşı Necip sık sık onları ziyarete gelir. Bazen Sürayya ile balığa çıkarlar, bazen evde kalıp Suat ile muhabbet edip, piyano çalarlar. Necip böyle Suat ile vakit geçirdikçe ona aşık olmaya başlar. En yakın arkadaşının karısına aşık olmayı ilk kendine yakıştıramaz ve bir çıkmaza düşer. İşte bu durumdaki karakterlerin iç dünyalarını görüyoruz. Rivayet odur ki yazarımız Mehmet Rauf, Tevfik Fikret'in halasının kızı olan Sermet Hanımla evlendiğinde içgüveysi gider ve Tevfik Fikret'in eşine aşık olur. Bu ne kadar doğrulanmamış bir konu olsa da Mehmet Rauf'un romanda Necip'i çok iyi anlatması dedikoduları güçlendirmiştir.

Mehmet RaufYazar · 40 kitap
Mehmed Rauf Servetifünun romancılarından, 1875 yılında doğdu, 1931 yılında İstanbul'da öldü. Bahriye Mektebi'ni bitirdi (1893), deniz subayı oldu, staj için Girit'e (1894), Kiel kanalının açılış töreninde bulunmak üzere Almanya'ya (1895) gönderildi, dönüşte İstanbul'da Tarabya'da elçilik gemilerinin irtibat subaylığına atandı. 1908'den sonra bahriye'den ayrıldı, hayatını yazarlıkla kazanmaya başladı. Cumhuriyet devrinde kadın dergileri çıkardı, ticaretli uğraştı. On altı yaşındayken yazdığı Düşmüş adlı hikayesini İzmir'e, Halit Ziya'ya göndermiş, Halit Ziya da Hizmet gazetesinde basmıştı, daha sonra İstanbul'da Mektep dergisinde yazıları çıktı. Halit Ziya, Cenap Şehabettin, Hüseyin Cahit'le böylece önceden tanışan Mehmed Rauf, sanatının en başarılı eserini Eylül romanıyla verdi; psikolojik roman örneği olan Eylül'de olduğu gibi öteki eserlerinde de özellikle aşk maceralarını konu yaptı. Romanları: Eylül (1901), Genç Kız Kalbi (1925), Böğütlen (1926), Define (1927), Son Yıldız (1927), Kan Damlası (1928), Halâs (1929) Hikâye Kitapları: İhtizar (Cançekişme, 1909), Âşıknâme (1909), Son Emel (1913), Hanımlar Arasında (1914), Bir Aşkın Tarihi (1915), Üç Hikâye (1919), İlk Temas İlk Zevk (1923), Aşk Kadını (1923), Eski Aşk Geceeri (1924) Mensur Şiir: Siyah İnciler (1901, 1925) Oyunlar: Ferdi ve Şürekâsı (1909, filme de alındı: 1917), Cidal (Kavga, 1911), Sansar (1920), Ceriha (Yara, 1927)