"Dinler Ve Kökenlerine Dair..."
2025 53. kitabı
Okunma: 14 Eylül 2025 10:34
Meşhur Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ'ın yazmış olduğu, Kur'an, İncil ve Tevrat'ın Sumer'deki Kökeni adlı popüler kitabı; semavi dinlerin tarihsel ve kültürel arka planının, aslında eski Sümer tabletlerindeki dinsel, mitolojik ve edebi metinlerle paralellik oluşturduğunu gösteren çok önemli bir kaynak niteliğindedir. Söz konusu olan tablet yazmalarındaki ve kutsal kitaplardaki ayetlerde geçen karşılaştırmalı bilgiler ışığında, geçmişten günümüze dek tüm dini inanışların ortak bir kökenden geldiğini söylemek mümkün görünüyor. Yani "tüm dini inançlar aslında aynı dinin farklılaştırılmış versiyonlarıdır." Malum inanç konusu hassas ve yoruma açık tartışmalı bir alan olduğu için çok fazla derine inmeden yüzeysel bir inceleme olarak kalmasını istiyorum. Son olarak şunu eklemek isterim; Değerli yazar Muazzez İlmiye Çığ'ın, konuyu fazla derine inmeden, sadece semavi dinler üzerinden sınırlı bir anlatımda bıraktığını düşünüyorum. Bu anlamda daha önce okumuş olduğum Hamza Yardımcıoğlu'nun Kök adlı kitabı aynı konularda daha genişletilmiş ve derinleştirilmiş bilgiler içeriyor. Bu tür konulara ilgisi olanların veya Muazzez İlmiye Çığ'ın bu kitabını okuyup beğenenlerin 'Kök' kitabını da severek okuyup istifade edeceği kanaatindeyim. Her iki eser de dini inançların kökenleri konusunda sağlam bir zemin oluşturmak ve doğru bir sorgulama yapabilmek için muazzam kaynaklar. İlgilisi için mutlaka tavsiye ediyorum. İstifadeli okumalar dilerim...
Kur'an, İncil ve Tevrat'ın Sumer'deki KökeniMuazzez İlmiye Çığ · Kaynak Yayınları · 20065,3bin okunma
1.946 Gösterim
İlknur Hocam öncelikle kalemine sağlık sade, kısa ama çok güzel bir inceleme olmuş.👌🏻👏🏻 Eş zamanlı okuduk ve incelemenizi bekliyordum.☺️ Sizi gerçekten tebrik ediyorum. Sizin bu okumaları yapmanız ve bunu paylaşmanız bence çok kıymetli şeyler. Bu ve bu tarz kitapları okumayı dinden çıkmak olarak gören bir kitle var malesef. Sorgulamak günah değil aksine daha sağlam ilerlemenin göstergesidir. Bu arada Kök kitabını da hemen listeme ekliyorum. Tekrar kalemine sağlık 👏🏻👌🏻🥰🦋💐
İlknur
Güzel bir noktaya değinmişsiniz hocam çok teşekkürler değerli yorumunuz için 🙏🏻 Şimdiden keyifli okumalar dilerim. 😊✨
Çok değerli bir kitaba çok değerli bir inceleme yazmışsınız. Cani gönülden tebrik ederim, emeğinize sağlık 👌✨
♛hakan♞kutlu♛ 😅😅 Size de keyifli okumalar Hocam 💫
Ben de Muazzez hocanın bu kitabını ve Hamza Yardımcıoğlunu okumuştum. İnceleme yazınız için teşekkür ederim.🙏
İlknur
Ben teşekkür ederim yorumunuz için. 🙏🏻