Hazin bir aşk öyküsü
2025 95. kitabı
Egalité Konusu gayet basit bir uzun öykü. Romantik bir genç, severek evlendiği kadın evde onu beklerken genç bir kıza tutulur. Bu kız, genelevden onu seven ona değer veren duygusal bir müşterisi sayesinde eve çıkar, özgürleşir, romantik gençle birlikte olmaya başlar. Bu genç iki ay tifo hastalığıyla evde yatar, biraz iyileşince kıza gizli mektuplar göndererek aşklarını güncellemek ister. Tam iyileşince de yine birlikte olmaya başlarlar. Fakat ceketinde bıraktığı mektupları okuyan karısı ilişkilerini öğrenir ve kriz geçirir. Sanki kocasıymış gibi kızı bir tanıdığının evine çağırır, tartışmaları kavgaya dönüşür, bu esnada kadın, kızı öldürür. Romantik genç, aşığı kız, gizli mektuplarına aracılık edenlerle birlikte mahkum olur, hem de hamile olarak. Bu öyküde, Osmanlıca ve bazen Fransızca Atasözleri, deyimler var. Dekoru Eski İstanbul semtleri, evleri ve insanların buluşma ve dinlenme yerleri olan bahçeler, çayırlar oluşturuyor. Paragraflar arasını, yeri geldiğinde Servet-i Fünun şairlerinin şiirleri süslüyor. Bunların kısa olanları dipnot olarak, uzun olanları da kitabın arkasında günümüz Türkçesiyle yer alıyor (37nci sayfada yer alan bir Muallim Naci şiiri hariç - herhalde gözden kaçtı).
Kuşdili'ndeMehmet Celal · İş Bankası Kültür Yayınları · 2021522 okunma