Onuncu Köy - Fakir Baykurt
2025 114. kitabı
Okunma: 27 Ağustos 2025 18:03
Onuncu Köy, idealist bir köy öğretmeninin hikayesidir. Fakir Baykurt'un Anadolu’nun çeşitli köylerinde öğretmen olmanın zorluğunu tüm detaylarıyla anlattığı ve Anadolu'da yaşanan cehalet ve bağnazlıktan dolayı yer yer içimin daraldığı bir eserdi. Halil öğretmen, ne zaman doğruları savunsa, sürgünle karşılık görür, köyden köye savrulur durur. Oysa savunduğu tek şey, kız çocuklarının okutulması ve tüm çocukların eğitimle cehaletten kurtulmasıdır. Osmanlı'nın 600 yıl boyunca Anadolu'da okul açmayarak halkı bilerek cahil ve bağnaz bırakması, buna rağmen köylüden vergiyi düzenli alması beni çok üzdü. Bugün, 2025 yılında bile bu kötülüğün bedelini ülkece ödüyoruz. Halkın derdiyle dertlenen yazar ve ozanları çok değerli buluyorum. Fakir Baykurt’un Anadolu gerçeğini anlattığı bu değerli kitabını, başta öğretmenler olmak üzere herkesin okumasını tavsiye ederim. Kitaba 8.9/10 puan veriyorum.
Onuncu KöyFakir Baykurt · Literatür Yayıncılık · 20101,540 okunma
Doğruyu söyleyen dokuz köyden kovulur, onuncusunda bizi bekliyor fakir baba 🙌🏼eline sağlık Ahparig 🙌🏼☘️🌼📚👏🏼
♛hakan♞kutlu♛
Bu atasözü ortaya çıktığından beri bundan daha iyi yerde kullanılmamış olsa gerek 😊👌 Fakir Dede candır, Rahmi Amca baba yarısındır😊 Teşekkürler Demet 🌷✨🎈🧋