Leyla Yolalan
2025 23. kitabı
Yaşanmış bir öykü Sakar. Fransa’da yaşanan bir olaydan esinlenerek yazılmış. Kitabın kapağındaki acı içinde ağlayan küçük kız, okumaya başlamadan okuru sarsıyor.Sakar, küçük Diana’nın göz yaşartan öyküsü. Üç kardeşi olan Diana, istenmeyen bir çocuk. Doğar doğmaz annesi tarafından bırakılır ve bir yıl kadar sonra geri alınır.Bedensel ve zihinsel gelişimi yaşıtlarından geri olan Diana, okula sürekli vücudunda morluklar, yaralarla gider. Çünkü anne babası tarafından sürekli şiddete maruz kalmaktadır küçük kız. (Bazı bölümleri okurken nefesinizin kesildiğini hissedebilirsiniz) Durumu fark edip soran öğretmenlerine de”sakar” olduğunu söyleyerek sürekli kaza geçirdiğini anlatır. Diana’yı bodruma kapattıkları bölümü okurken gözyaşlarınıza hakim olmanız mümkün değil.Kitabı bir solukta okuyup kapattıktan sonra da “Ben ne okudum böyle?” diyerek anlatılanların gerçek olduğuna inanmak istemeyeceksiniz. Romanın anlatımı çok ilginçti. Anlatıcılar, Diana’nın etrafındaki insanlar:anneanne, teyze, okul müdürleri, öğretmenleri, sosyal hizmet uzmanları, polisler…Olaylar, bu kişilerin ağzından anlatılır. “Onu bir kız kardeş olarak sevdiğimi söylemek isterdim. Ama benim için bir kız kardeş değildi. Onu görmüyorduk, onunla oynamamıza izin yoktu, bütün günlerini odasında geçiriyordu ve ağladığı zaman da daha kötü oluyordu çünkü ona ceza veriyorlardı, ona akşam yemeği vermedikleri zaman gece yemek için kalkarsa ya da tuvalete gitmesine izin vermedikleri için çişini yatağa yaparsa yine cezalandırılıyordu”(Ağabeyin sözleri. S.95)
Roman
SakarAlexandre Seurat · Metis Yayınları · 20255,6bin okunma