Kafamda Çektiğim Kelebek
2025 69. kitabı
Okunma: 05 Ekim 2025 17:07
Servetini sıfıra indiren, altmış yaşlarına yaklaşmış bir adamın kulağına bir isim çalınır: Albertine Sarrazin . Oysa bu ismi duymasa, belki de hiçbir zaman kaleme sarılmayacak, dünyanın en çok konuşulan kaçış hikâyelerinden biri de hiç doğmayacaktı. Bu adam Henri Charrière , nam-ı diğer Kelebekti. 1930’larda işlemediği bir cinayet yüzünden kürek cehennemine mahkûm edilir. Ama onun hikâyesi bir suçlunun değil, özgürlüğe inanan bir ruhun hikâyesidir. On üç yıl süren bu bitmeyen kaçış, yalnızca geçmişten kurtulmanın değil, insanın kendi geleceğini yeniden yazma cesaretinin de sembolü olur. Ve belki de her şeyin arkasındaki en büyük etken, Kelebek’in paraya olan ihtiyacıdır. Charrière, Sarrazin’in kitabını okuduktan sonra kendi kendine şöyle der: “İyi be, dedi bu yavru kırık bacağıyla zulalı yerlere gizlenip 123.000 kitap sattıysa ben, otuz yıllık serüvenlerimle üç katını satarım.” (s:2 ePub) Kitabı okudukça fark ediyorsunuz ki, Kelebek bir şekilde o parayı hep buluyor. Kelebek , ilk sayfalarından itibaren gerçek bir hikâyenin sınırlarını zorlayan bir anlatı sunuyor. Okur, olayların akışı içinde yalnızca bir mahkûmun kaçışlarını değil, insanın özgürlük arayışını, yaşamla ve ölümle kurduğu o ince bağı da izliyor. Kitap normal seyrinde, oldukça akıcı bir şekilde ilerlerken bir anda gelecekte olacak bir olayı söyler gibi yapıyor; o küçük kırılmalar “nasıl oldu da öyle oldu” diye daha çok merak ettiriyor. Bu geçişlerin doğallığı, yazarın anlatımındaki ustalığı hissettiriyor. Gerçek bir yaşam öyküsünü okuduğumuzu bilmemize rağmen, bazı sahnelerdeki gerçekçilik neredeyse dayanılmaz bir yoğunlukta. “Yok artık” dedirten anlar, Kelebek’in yaşadıklarını bir masaldan çok bir belgesel gibi algılamamıza neden oluyor. Ve belki de kitabın asıl çekiciliği burada: ne kadar inanılmaz olursa olsun, anlatılan her şeyin yaşanmış olduğunu bilmenin ağırlığı ve merakıyla sayfaları çevirmeye devam ediyoruz. Yazarın dili öylesine canlı ki, betimlemeleri neredeyse görsel bir şiddete sahip. Sadece bir mekânı tarif etmiyor; kokusunu, sesini, rengini, hatta ruhunu hissettiriyor. Ayrıntılarla örülü ama asla boğucu değil. Tam tersine, sürekli hareket halinde — sahneyi resmetmez, yaşatır. Aklınıza dünya çapında en beğendiğiniz yazarları getirin; Kelebek’in kalemi onlarla aynı cesareti, aynı anlatım gücünü taşıyor. Bu kalemin en dikkat çekici yanı “ön yargısız” oluşu. Normalde ahlaki ya da toplumsal damgalamalarla tarif edilen bir dünyayı bambaşka bir gözle görüyor. Ne iğrenç buluyor ne yüceltiyor; yalnızca insanı, bütün çelişkileriyle anlatıyor. Bu da metne hem samimiyet hem özgünlük katıyor. Ayrıca Kelebek’in anlatımında belirgin bir “sinema dili” var. Kadınların, mahkûmların, gardiyanların yüzleri bir kameranın yakın planı gibi yazılmış. Her sahne neredeyse bir film karesi kadar ayrıntılı. Yazar, sıradan bir bar sahnesini bile kültürel, duygusal, hatta antropolojik bir tabloya dönüştürüyor. Okur, sayfaların arasında yürürken bir anda deniz dalgalarının sesini, duvarların nemini, tropik bir gecenin havasını duyumsuyor. Bu anlatım tarzı, müzik dinleyerek okuyanlar için bambaşka bir deneyime dönüşüyor. Ben kendi playlist’imle okurken, hikâyeyi zihnimde adeta bir Christopher Nolan filmi gibi kurguladım. Her sahne, ritmini müzikle birlikte buldu; gerilim yükseldikçe sayfalar hızlandı, sessizlik anlarında karakterin nefesini duydum sanki. O kadar ki, kitap bittiğinde Kelebek’in bir filmi olduğunu öğrendim ama izlememeye karar verdim. Çünkü ben o filmi zaten çektim — kendi zihnimde, kendi duygularımla. Ve eminim, en iyi versiyon buydu. İşte bu yüzden, onun kalemi saf değil ama çıplak; filtresiz, doğrudan, dürüst. Çıplak bir gözün gördüğü her ayrıntıyı, bütün duyularla birlikte kâğıda aktarıyor. Kelebek’in dili, yaşamla ölüm arasındaki o dar aralıkta nefes alıyor. Yazarken sanki cezaevinin taş duvarlarına yaslanıyor, kelimeleri birer sigara dumanı gibi savuruyor. Dilinde edebî bir süs yok; çünkü bilir, süs gerçeğin ağırlığını hafifletir. Onun dili tıpkı yaşadığı hayat gibi: keskin, yalın ve dürüst. Okurken fark ediyorsun; o cümleler bir yazardan değil, hayatta kalmaya çalışan bir adamın kalbinden çıkıyor. Bu da kitabın değerini kat kat artırıyor. Kelebek’in hikâyesinde her şey olduğu gibidir: kan, ter, deniz suyu, küfür, umut. İyiyle kötünün çizgisi bulanıktır; tıpkı hapishane duvarlarının gölgesinde insanlığın da kararması gibi. Bu yalın ama sarsıcı anlatım, Kelebek’i yalnızca bir kaçış hikâyesi olmaktan çıkarıp, insan doğasının sınırlarını sorgulayan bir metne dönüştürür. Ve belki de en çarpıcı tarafı şu: Kelebek, bir mahkûmun anılarını değil, özgürlüğü yeniden tanımlayan bir adamın iç sesini kayda geçirir. Her satırda “yaşamak” fiilini yeniden kurar. Cümleleri bazen bir yumruk kadar sert, bazen de bir deniz rüzgârı kadar yumuşaktır. Çünkü bilir: kaçış yalnızca bir bedenin hareketi değildir; bir ruhun kendi kaderini eline almasıdır. Bu yüzden, kişisel gelişim kitaplarında aranan motivasyonun en sahici örneği aslında Kelebek’tedir. Onun zihnini nasıl koruduğunu, umudunu nasıl canlı tuttuğunu, düşünce gücüyle hayatta kalmayı nasıl başardığını okudukça, azmin ve direncin ne anlama geldiğini yeniden öğreniyorsun. Ben bu kitabı ilk kez Ezel dizisinde görmüştüm; çok uzun zaman önce aklıma kazınmıştı. Sadece kitabı görünce — içeriğini tam bilemeden okumaya karar verdim. İyi ki de öyle yapmışım. Kitabın başındaki anlatım beni hemen içine çekti. Kelebek’i etkileyen ve onu yazmaya iten eseri merak ettim; mesela Aşık Kemiği —onun da etkisiyle “ben de yazmalıyım” diyen o hisi oluşturan kitabı... Onu da okuyacağım. Bu, aslında benim kitap seçimlerimin nasıl dallandığını en iyi gösteren şeydi: bir kitaptan diğerine, oradan tekrar daha fazlasına atlıyorum — bir kitaptan birçok kitaba sıçramak gibi. Monte Cristo Kontu ’na (Ezel dizisine ilham verdiği söyleniyor.) yapılan göndermeyi görünce o kitabı da uzun zamandır ertelediğim için artık ona da girişeceğim. Kelebek karakter olarak zihnimde büyük bir yer edindi; Bazı kitaplar vardır, sizi bırakmaz; belleğinizde bir çentik açar. Bu kitap da benim için öyle unutulmaz bir yere dönüştü. Çünkü yenilgiye uğrayan bir ruh hali onda hiç yok ve onu yere sermek mümkün değil. Okurken yargılamamaya, kararları sorgulamadan anlamaya çalıştım — bana ters gelen yerlerde bile “neden” diye durmadan akışa kendimi bıraktım. Çünkü bazı hayat hikâyelerini doğru okumak için önce kendi değer yargılarımızdan sıyrılmak gerekiyor. Kelebek bir ruh hikâyesi gibi; dalgalanan, hiçbir yere sığmayan bir ruhun notları. Kelebek hemen hemen her duygu ve düşüncesini paylaşırken, benim hâlâ cevabını bulamadığım sorular da oldu. Mesela, çok merak ettiğim Kızılderili eşleri ve çocukları konusunda Kelebek’in sessiz kalması beni düşündürdü — “Acaba neden?” diye not almıştım. Cevabını bulamadığım birçok soru uçtu kafamda; Ama banko, evet devam kitabı olan Banko da merakta kaldıklarımın cevabının olacağını düşünüyorum. Herkesin bu hikâyeyi okumasını isterim. “Keyifli okumalar” demek kolay değil; çünkü bu kitap keyif vermek için yazılmamış, çarpıcı ve sarsıcı. Ama işte tam da bu yüzden okunmalı: sizi sarsar, düşündürür ve sonra hayatınızda nelerin gerçekten değerli olduğunu sorgulatır.
KelebekHenri Charrière · E Yayınları · 20196,5bin okunma
12 +1'leme
9,4bin Gösterim
Ezel dizisinde görüp çok merak ettiğim bir kitap, fazla ertelemeden okumalıyım😇emeğinize sağlık çok kapsamlı bir inceleme olmuş✨
Alper Turgay
Çok teşekkür ederim 😊🙏. Evet, dizilerde karşımıza çıkan kitaplar aslında izlediğimiz sahnelere bambaşka bir anlam katıyor. O kitabı önceden okumuş olanlar diziyi farklı bir derinlikle izlerken, biz o zaman yalnızca yüzeyde kalmışız belki de. Aradan zaman geçmesine rağmen şimdi okumak bana gerçekten çok iyi geldi. Umarım siz de okuduğunuzda aynı etkiyi hissedersiniz.📚
Çok uzun yıllar önce okumuştum. Bende yeri çok başka ve aklımda bu kitapla ilgili kalan en çarpıcı duygu “vazgeçmeme” her koşulda, ne olursa olsun asla vazgeçmeme.
Alper Turgay
Bazı kitapları yıllar geçince unutabiliriz bu gibi kitaplar ise bir şekilde bir duygu bırakır en azından dediğiniz gibi… VazgeçME👍
Ve yaşasın yaşasın kocaman yaşasin! :) Günlerce profilinize girip acaba geldı mı kelebek incelemesi dıye heyecanla baktım. Biliyorsunuz ki bu kitap bana yoneticimden hedıye gelmişti. Görüyorum ki yöneticim de bana asla pes etme mesajı vermek istemiş aslında. Anlatımınız harikulade. Ne söylenirse sanki az kalacak gibi. Bu yalın anlatımınızı bildiğim ıcın belki de sürekli inceleme geldı mı dıye profilinize girdim günlerce. Sızı bılmek tanımak ta en az kıtap ıncelemelerınız kadar bıze verilmiş bir hediye dıye düşünüyorum. Çok memnunum sizin ile olan kitap arkadaşlığımızdan ve ıyıkı bu platform sayesinde sızı de tanımışım diyorum. Sızle aynı semtte olsaydım muhakkak bır kahve içmek isterdim. Belkı yollarımız birgün kesişir. Bunu çok ısterım. Bu yazıyı da çook severek yazdım. Alper bey sızı tanıdığııma çoook memnun kaldıgım nadır insanlardansınız. O kalbınızı enerjınızı taaa oralardan hissediyorum.
Alper Turgay
Gerçekten çok naziksiniz, içtenlikle yazdığınız bu sözler beni çok mutlu etti. Sizin gibi okurlarla bu platformda tanışmak büyük bir şans. İncelememi böyle derinlikle okumanız, hislerinize tercüman olmuş olabilmek beni onurlandırdı. Kalbinize, enerjinize sağlık — yorumunuzla günümü güzelleştirdiniz, çok teşekkür ederim. 🙏😊
Bu kadar uzun inceleme yazdığınız için emeğinize sağlık resmen kitabın eleştirisi tarzında dergilere yazılması gereken bir yazı olmuş tebrik ederim 👏👏👏
Alper Turgay
Çok teşekkür ederim🙏. Kitapla kurduğum o bağın başkalarına da geçmesi beni gerçekten sevindirdi😊. Böyle yorumlar yazdıklarımı anlamlı kılıyor.🌿
Kullandığınız her kelime, kitabın ruhundan koparılmış bir parça gibi. Adeta kelimelerinizle bize yeni bir kitap daha hediye ettiniz. Çok teşekkürler.🙏
Alper Turgay
Ne kadar zarif bir yorum, çok teşekkür ederim. 🌿 Benim için önemli olan, kitabın o derin ruhunu birlikte hissedebilmekti. Siz bunu böyle içten bir dille fark etmişsiniz ya, işte en güzel teşekkür bu. 🙏😊
Monte Cristo kontunu okumaya başladığınızda geç kalmışlığın hissi içinde çok hayıflanacaksınız
Alper Turgay
Daha okumaya başlamadan bile çok geç kaldığımı biliyordum, çok erteledim. Şimdi okuyorum, o gecikmenin pişmanlığını bir kez daha yaşıyorum sadece.
Kitabı okumamış, yaşamışsınız. Nefes olup ciğerlerinizde dolaşmış:) Emeğinize sağlık 🙏🙏
Aynen değiniz gibi oldu hocam… Teşekkürler 🙏