"BAKMAK"
"Çoğu zaman dünyayı dil olmadan anlarız ve onunla önermelere dayanan bir ilişkimiz yoktur; herhangi bir şeye inanmayız veya herhangi bir sonuç çıkarmayız. Hiçbir şeyi zihnimizde işlemden geçirmeden sadece işlevde bulunuruz. Bizler zihin, beyin veya bilinç değiliz. İnsanlar yaptıklarıdır ve nadiren düşündükleridir."
Sonsuz bir bilgi okyanusunda boğuluyor gibiyiz. Her saniye onlarca bildirim, reklam, mesaj ve güncelleme beynimizi dolduruyor. Dikkatimiz o kadar çalınıyor ve bölünüyor ki, artık etrafımızdaki dünyayı gerçek anlamda görmeyi neredeyse unuttuk. Peki, bu gürültü içinde siz hala net görebiliyor musunuz?
Dünyaca ünlü düşünür Christian Madsbjerg, tam da bu modern çağ problemini ele aldığı kitabı "Bakmak: Dikkati Dağınık Bir Dünyada Odaklanmanın Yolları" ile bir süper gücümüzü geri kazanmamız için rehberlik ediyor. Bu kitap, yalnızca bir "odaklanma teknikleri" rehberi değil; bir "derinlemesine görme" manifestosu.
Madsbjerg'in üzerinde durduğu temel ayrım, sıradan "bakmak" ile derinlemesine "görmek" arasındadır. Hepimiz her gün yüzlerce şeye bakıyoruz, ancak çok azını gerçekten görüyoruz. Bir ağacın altından her gün geçersiniz; ama o ağacın gövdesindeki dokuyu, dallarındaki eğimleri, yapraklarının renk geçişlerini ne zaman son gerçekten fark ettiniz? İşte, yazar tarihten büyük düşünürlerin ve sanatçıların perspektifini kullanarak, bu kaybettiğimiz yeteneği nasıl geri kazanacağımızı anlatıyor. Bu, bir iş insanı için pazar dinamiklerini anlamak, bir tasarımcı için insan ihtiyaçlarını kavramak ya da bir lider için ekibinin gerçte ne hissettiğini görebilmek anlamına geliyor. Eser, modern çağın en büyük paradokslarından birine - bilgiye erişimimiz arttıkça anlamı görme yetimizin köreldiği gerçeğine - odaklanıyor. Sadece bir kişisel gelişim rehberi değil,