Düşük Bütçeli Türk Dizisi
2025 3. kitabı
Okunma: 10 Ekim 2025 02:51
Şimdi neden "Düşük Bütçeli Türk Dizisi" dedim, söyliyeyim... Özetle kitabı anlatıcak olursam, Cem 16 yaşlarında babası evi terk ettiği için üniversite harçlığını çıkarmak için Öngörende bir kuyucu ustasının yanına çırak olarak girer. Ustası olan Mahmut Ustayı babası yerine koyar onu rehber edinir. Kuyu kazım esnasında Öngörende kırmızı saçlı bir kadına aşık olur, fakat bu yasak ilişki Cem'in hayatında vicdanen derin yaralar bırakır. Bir gün kuyuda kazı çalışmaları yaparken bir kaza olur ve Cem panikle Ustasını orada bırakır ve gider. Eyfsaneler olan Oidipus ve Rüstem ile Sührab hikayelerini kendiyle özdeşleştirip bu hikayeleri araştırır, yaklaşık 30 seneyi aşkın bir süreyle, geçmişiyle yüzleşmek için ustasını terk ettiği kuyuya Öngörene gider. Ve efsaneler onun kaderiyle paralel ilerler, bir baba oğul, oğul baba hikayesi... . Bu hikayeden Kral Oidipusun ve Rüstem ile Sührabın hikayeyi çıkarsak tam bir düşük bütçeli türk dizisi, kimin eli kimin cebinde olan cinsten... Efsaneler uğruna okuduğum bu kitap bazı yerlerinde beni heyecanlandırsa da hikayenin sonu apaçık çok belliydi. Fakat bende şunu uyandırdı, anlatılanlar efsaneydi ve bu yüzden bizi etkiledi fakat gerçek hayatta bu tür hikayelerin "hayat bu olabilir" düşüncesi miğde bulandırıcı. Ve de toplumu aile yapısını olumsuz ve ahlaksız yönden çokça etkileyecek cinsten ( ki birçok örneğini malesef ki haberler ve tv dizilerinde canlandımalarını görüyoruz). Efsane hikayelerinin mesajı "Kaderinden Kaçamazsın" dı doğru, insan bazen kaderinden kaçamaz fakat kaderimize çıkan bu yollarıda en nihayetinde biz seçiyoruz. Cem de bilemezdi babasının eski sevgili olan kırmızı saçlı kadınla yatıp birde o kadından oğlu olmasını. O da kader kurbanıydı!?!.. Ta bi bu da kendi seçimiydi. 16 yaşında kendinden yaşça büyük bir kadınla yatması.... İşte tam da bu yüzden “hayat bu olabilir” düşüncesi bana göre tehlikeli çünkü her “olabilir” dediğimiz şey toplumsal değerlerimizi biraz daha aşındırıyor.
Araştırma-İnceleme
Kırmızı Saçlı KadınOrhan Pamuk · Yapı Kredi Yayınları · 202462,1bin okunma
1 +1'leme
2.937 Gösterim
Düşük bütçeli Türk dizisi tam oturmuş bir yorum gercekden