Gerçek şeytan çıkarma ayini (ölümlerden döndük)
2025 33. kitabı
Okunma: 12 Ekim 2025 18:58
Başlığa takılmayın öyle bir şey yok. Bu kitabın uygulamada bu puanda olmasını gayet iyi anlıyorum çünkü genel olarak çöp okurlarla dolu ve geneli teist olduğu için onlar kendi kötülüklerin sebebini şeytana bağladıkları için "aptal bir kitap" diye düşündükleri belli. "İnsan yaşamına bürünüp yeryüzü yaşamına karışalı tam on gün oldu." diye güzel bir giriş cümlesiyle açılış yapıyor eser ardından da "müthiş yalnızdım" cümlesi geliyor. Cehennemde canı sıkılmış yalnızlıktan bunalmış şeytan amerikalı zengin bir iş insanının bedenini ele geçirerek dünyaya kötülük yapmaya ve oyun oynamaya gelmesini konu ediniyor eser. "Bir solukta her şeyi kavrayan insanların tımarhaneye düşmeleri rastlantı değildir" cümlesiyle de Friedrich Nietzsche'ye gönderme olduğunu düşünüyorum. İnsanların düş dünyasındaki zebanilerin olmadığı da bir yalandır ya da olduğu da bir yalan çünkü insan kelime anlamlarının bir sınırı vardır "olağandışı" yı anlatmanın bir yolu yoktur. Şeytanımız da bunu vurgular. Günümüzde teist insanlar olağandışı zaman ve mekandan bağımsız dediklerini bir kalem yaratıcısına benzemez bir kalem bir kalem yapamaz gibi saçma sapan şeylerle anlatmaya girişmişlerdir. Eserdeki ana konu asıl şeytanın insan olduğunu anlatmaktır. Fyodor Dostoyevski'nin Karamazov Kardeşler eserinde ivan karamazov sanrı şeklinde şeytanla konuşurken şeytanın romatizması olduğu ve "bazen insanlaştığıma göre neden olmasın?" Konuşmasında da görürüz. Teist insanlar kendi kötülüklerini şeytanın üzerine atmasını sever böylece kendilerini sütten çıkmış ak kaşık olduklarına inanırlar. Vicdanları böyle rahatlar. Yine Karamazov Kardeşler eserinde "Eğer şeytan yoksa o zaman onu insan icat etmiştir hem de kendi suretinde icat etmiştir" der. Çünkü günahlarını yükleyeceği biri gereklidir. İşte eser tam da şeytanın kötülük yapmak için dünyaya gelmesini ve insanlardan yapacak kötülük bulamamasını aksine insanın kötülüğü karşısında dehşete düşmesini konu ediniyor. Şeytanın insan kılığında dünyaya gelmesi de bu metafordur. Şeytanın yardımcısı da bir şeytan ve önceleri dünyaya gelmiş tecrübe sahibi bir şeytandır. Geçmişte asil ve saygı duyulan bir rahipmiş ve hala insanlar onun mezarını ziyarete giderlermiş günümüzdeki din insanlarını kendi ülkemizde bile bu şekilde görmekteyiz. Dini öne sürerek halka şükredin derler kendileri bu dünyada cenneti yaşarlar. İnsanlar da alim diye peşinde dolaşırlar. Bu tecrübeli şeytan önceki dünyaya gelişini hiç hatırlamak istemez bu da kitabın ilerisinde neler olacağının teminatı gibidir. Eserde yine dincilerin mükemmel tasarım argümanının saçmalığına da değiniyor. Gözler en saçma aynalardır karanlıkta göremiyorlar ve insanlar bu aynalarıyla aptalca böbürlenip mükemmel bir tasarıma sahip olduklarını düşünüyorlar. Bütün cellatların elleri bembeyazdır. Suçu işleyen kişi baltayı indiren cellattır. Ancak en masum da cellattır. O verilen emri yerine getirmiştir en çok elleri kan olması gereken, elleri en beyaz olandır. İnsanlara baskı kuran, yaşanmayacak bir hayata mahkum eden cellatların elleri de bembeyazdır. Görüyorum ve arttırıyorum sorsan benim insanları öldürecek kollarım yok diyenler vardır. Tiyatro oyunundan farkı yoktur yaşamın yırtılan kuklalar çöpe atılır ancak biz de çöpe gittiğimizde kuklaların yırtıklarından kanlar aktığını görürüz. Kukla değiştirilir ve oyun devam eder. Dinlerdeki tanrı insanlara özgürlük vaad eder aynı Gladyatörler gibi insanlar korkunç bir Gladyatör arenasındadır dünya denen yer bir arenadır. Aynı gladyatörlerin aziz sezar ölüme yürüyenler seni selamlıyor demesi gibi insanlar tanrıyı selamlamaktadır. Bizi ölüme gitmemiz için sırtımıza vuran da bir kuldur ve bu arena kumları gün gelecek onun da ağzına dolacaktır bir metafor da hayatta yalaka olanları temsil etmektedir bu insanlar. (Uzun süreceği için kısa kesmeye çalışıyorum) Özgürlük fazilet mıdır yoksa bir günah mı? Size özgürlük vaat eden aynı zamanda ölümü vaat etmiştir çünkü dünyadaki bağları koparak tek şey ölümdür dünyadaki bağlar kopmadan insan nasıl özgür olabilir? Şeytanın bile cumhuriyeti savunduğu bu eserde günümüzde teokrasi ile yönetilmeyi isteyen koyunlar vardır. Şeytanın karşısında bir kral konuşurken şunları söyler "tanrısız yaşanabileceğini söyleyen insanlar vardır(biri de ben) bunların hepsini kurşuna dizeceksin" teistlerin düşüncesi de bu zaten, zihniyet bu. Daha yazılacak şeyler var ancak burası için gereksiz uzun oldu. Bu kitap şeytanın yüreğini bile yeryüzüne indirebilir belki kim bilir. Kitap o kadar zamanla dolu ki zamanın içinde yüzeceksiniz. VADE RETRO, SATANAS!
Felsefe
Şeytan'ın GünlüğüLeonid Andreyev · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20254,819 okunma
1.319 Gösterim