·480 syf.····Okunma: 18 Temmuz 2025 15:01 Basgiath Savaş Akademisinin olmak isteyip de olamadığı her şey: Blackcliff Savaş Okulu!
Küller ve Kor, iki farklı hayattan iki ana karakterin gözünden anlatılıyor. Laia, “Alimler” olarak adlandırılan, imparatorluk tarafından hükmedilen bir sınıfa mensup; Elias ise imparatorluğun esas halkı olan, onlara hükmeden "Savaşçılar" sınıfından. Sıradan bir savaşçı da değil. Kraliyetin en acımasız savaşçıları olan Maskelilerden biri. Ama bu iki karakter de aynı dünyada tutsak. Baskıcı bir düzen içinde zalimliklere ve ahlaki ikilemlere rağmen var olarak, direnmeye çalışmalarını okuyoruz.
Laia'nın anne ve babası o küçükken ölmüş. Abisi ile birlikte anneannesi ve dedesiyle yaşıyor. Yaşamları abisinin resim defteri sebebiyle aniden ve şiddetle sarsılıyor. Yasak silah tasarımları evlerine maskelileri getiriyor ve Laia'nın anneannesi ve dedesi öldürülüyor, abisi ise tutuklanıyor. Laia kaçıp direnişçilerin yanına sığınıyor. Direniş lideri ona tek bir şartla yardım etmeyi kabul ediyor. Blackcliff askeri okulunun kumandanının yanına köle olarak girerek casus olacak.
Elias Veturius Blackcliff'in son sınıf öğrencisi bir maskeli. Kraliyetin en büyük ailelerinden birinden geliyor ve annesi Blackcliff askeri okulunun kumandanı. Aralarında sevgi yerine nefret bağı var. Kumandan gaddar biri ve kimseye merhamet göstermiyor. Okulun en yetenekli savaşçısı olsa da Blackcliff'ten kaçmak isteyen Elias yakalanırsa cezasının ne olacağını herkes kadar iyi biliyor.
Laia ve Elias'ın yolları okulda köle ve asker olarak kesişiyor. Benim en sevdiğim nokta ise bu kesişmeler çok seyrekti. Böyle üstümüze bir aşk hikayesi ve her şeyi beraber yapan bir ikili atılmıyor. İkisinin de kendi hikayeleri var ve aynı yöne doğru iki ayrı yoldan gidiyorlar. Laia abisini kurtarmak için kumandandan bilgi edinmeye çalışıyor, Elias ise kendini sıradaki imparator adayı olarak sınavlarda buluyor. Blackcliff ve kumandan okurken sizi gerçekten tedirgin ediyor. Öğrencilerin nasıl sert yetiştirildiğini, ölümün nasıl hepsinin üstünde kol gezdiğini hissettiriyor. Köleleri söylemiyorum zaten. Onlar için ölüm bazen iyi senaryo. Heyecanla okudum.
Ama... fakat... ne yazık ki kafama yatmayan şeyler de var.
Mesela defalarca farklı karakterlerin ağzından Elias'ın okulun en yetenekli öğrencisi olduğundan bahsedildi. Sözle söylense de eyleme dökülen bir sahne görmediğimiz için karakter bütünlüğüne benim için çok zarar verdi. Çünkü biz Elias'ın iç dünyasını okuyoruz ve o iç dünyada Elias insanlara zarar vermek istemeyen, düşünceli, iyi bir çocuk. Bu da başardığı şeylere "beceriksiz karakter şans eseri hayatta kalıyor" hissiyatı bulaştırıyor. Bence yazar orada dengeyi daha iyi sağlamalı ve gerektiğinde bize Elias'ın diğer yüzünü de gösterebilmeliydi.
Bir de Elias okuldan kaçmak istiyor ve Blackcliff'ten kaçış mümkün değil. Buraların hepsini anladım, çok inandırıcı ve ürkütücü. Kabul, kabul de... bu çocuklar tatilde evlerine gidiyorlar. Öğrenciler niye o zaman kaçmaya çalışmıyor da okuldayken kaçıyorlar fsdfsdf
Laia'nın anne ve babasının direnişin eski liderleri olması ile ilgili hikâye kurgunun en çiğ kalan kısmıydı. Bana bir tek bu kısım çok zorlama hissettirdi. Sürekli anne ve babasının ne kadar cesur, yetenekli, sevilen liderler olduğuna vurgu yapılıyordu. Direniş'in 500 yıllık tarihinin en parlak dönemini yaşatmışlar. Ama diğer yandan çocukları olunca normal bir hayat için Direnişten ayrılmışlar. Sonra iki tane daha çocuk yapıp onları azıcık büyütünce terk edip Direniş'e dönmüşler ve ihanete uğrayıp öldürülmüşler. Hani desem ki 20-30 yıllık bir direnişten bahsediyoruz ve bu insanlar gidişatı öngöremediler. Ama, hayır. 500 yıllık bir direnişin başına geçen insanlar biz normal bir hayat yaşayacağız diye çekip gidiyor, sonra 3 çocuk yapıp onları terk edip muhteşem insanlar mı oluyorlar? Bir de bu insanların yüzlerini bilmeyen yok. Laia, kiminle tanışsa herkes benzerliği görüyor. Bu insanlar bu kadar bilinirken nasıl normal hayat yaşayabilmişler?
İmparatorluk sınavıyla ilgili de kafama yatmayan çok büyük bir olay var. Ciddi spoiler olduğu için yazamıyorum.
Böyle takıldığım ufak kısımlar olsa da hem kurgusunu hem yazımını çok sevdim. Kesinlikle daha fazla kıymet verilmesi gerekiyor.