Merhabalar herkese... Jung-Myung Lee'nin kaleminden Yıldızlara Değen Rüzgâr isimli kitabının kendimce küçük bir incelemesiyle buradayım. Kitabın konusu; 1944, Fukuoka Hapishanesi, Japonya. Hapishane duvarlarının içinde korkunç bir cinayet işlenir. Tek ipucu ise cesedin cebindeki şiirdir. Maktul hapishanenin "Kasap" lakaplı en gaddar gardiyanıdır. Cinayeti araştırması için ise en büyük tutkusu kitap okumak olan genç inzibat Vatanabe görevlendirilir. Soruşturmanın hemen başlarında azılı bir mahkum hemen suçunu itiraf eder ama Vatanabe ikna olmaz. Araştırmalar onu en sert kalpleri bile titretebilen şiirler yazan Yun Dongcu'ya yönlendirir. Vatanabe hem şüpheliyi, hem de yetenekli genç şair Yun Dongcu'yu sorguya çekerken hapishanede kimsenin göründüğü gibi olmadığını fark eder.
Gerçek olaylardan ilham alınarak yazılan bu roman özgürlüğünü ve insanlığını kaybedenler için yazılmış bir ağıt, şiirin ve edebiyatın insanları dönüştürüp yücelttiğinin de bir kanıtıdır.
Öncelikle kitabı çok ama çok beğendiğimi söyleyerek başlamak istiyorum. Kitaptaki karakterleri çok sevdim ve hepsiyle sanki özdeşleştim. Özellikle baş karakteri ve kitaba ilham veren yetenekli genç şair Yun Dongcu karakterini ve de o muhteşem güzellikteki muazzam şiirlerini fazlasıyla benimsedim. Kitap beni ziyadesiyle etkiledi ve çarpıcı gerçeklikleriyle adeta sarstı. Savaş döneminde Koreli mahkûmların umudu ve memleketlerine duydukları o derin özlemleri çok duygusal ve derin bir dille yansıtılmış romana. Öte yandan romanda bahsedilen kitaplar hakkındaki titiz ve incelikli irdelemeler de yalın bir dille harmanlanmış. Bu kitabı okurken özel bir hüzün de hissettim kendimce yüreğimde. Kendimi bulduğum o kadar çok satır vardı ki... Kelimelerle anlatmam imkansız. Fukuoka Hapishanesinde gerçekten hiçbir şey göründüğü gibi değil ve ana karakterimizin bakış açısıyla kitap her açıdan vurucu sahneler barındırıyor. Sonunda da ayrıca akıl almaz bir gerçek ortaya çıkıyor ve kitabın sonu da çok şaşırtıcı. Ve kitapta umut kavramına şiirler ve kitap örneklemeleriyle değinilmiş ki ister istemez gözyaşlarınızı tutamıyorsunuz. Her bir karakterden ayrı ayrı çok fazla ve derinden etkilendim. Hepsinin yüreğimde unutamayacağım yerleri olacak. Ayrıca yazarın kalemi, üslubu dil ve anlatımını da çok sevdim. ( Eskiden Korelilere aşırı düşkünlüğüm vardı. Bu kitap o zamanlarımı hatırlattı.:) İyi ki yolum bu kitapla kesişmiş diyorum ve kitabı gönül rahatlığıyla tüm okurlara tavsiye ediyorum.
Kitaplarla kalın.
Keyifli okumalar.