2025 52. kitabı
Okunma: 14 Ekim 2025 16:29
"Madem ki ölümlüyüz, en azından bu dünyada var olduğumuz sürece Tanrı'nın gözünde parlayalım!" Britanya'dan Roma istilasının bitip yerine küçük krallıkların bulunduğu çağda Saksonlar ve Britonlar arasında büyük mücadeleler olmuştur. Büyük kıyımlar olmuş bol bol kan akmış, bebekler öldürülmüş, kadınlara tecavüz edilmiş, her yerde savaşlar yapılmış sonunda Kral Arthur barışı sağlamıştır. Ejderha Querig'in nefesinden çıkan büyülü sis insanların geçmişini unutturacak bir sihre dönüşmüş ve böylelikle Saksonlar ve Britonlar bir arada yaşamaya başlamıştır. Böyle bir dönemde köylerden birinde yaşayan Axl ve Beatrice isimli yaşlı çift onlardan neden ayrıldığını hatırlamadıkları oğullarını ziyaret için yola çıkarlar. Fakat yolda karşılaştıkları olaylar sonunda kendilerini Ejderha'yı öldürmekle görevli bir savaşçı Wiston ile, Kral Arthur'a sadakat yemini etmiş yaşlı şövalye Sir Gawain ile ve ejderhanın yarasını taşıyan küçük bir çocuk Edwin ile beraber maceralar içinde bulurlar. İnsanların geçmişlerini unutmaları barış için önemlidir fakat yine de insanoğlu anılarını iyisiyle kötüsüyle hatırlamak istiyor. Yaşlı çiftin bu yolculuk sonunda beraber gitmek istedikleri adaya geçişin tek şartı birbirlerine bağlılıklarını kanıtlamaktır. Bu da anılar yoluyla olacaktır. Bakalım Ejderha Querig ölecek mi, barış bozulacak mı? Kitaba başlarken olaylar yavaş ilerlediği için sıkılmıştım fakat bir yerden sonra öyle akıcı bir hale geldi ki elimden bırakamadım. Sinema filmi izler gibi hissettiren Gömülü Dev adeta maceraya bizi de dahil ediyor. Kazuo Ishiguro dönemin şartlarına hakim olduğu için çok iyi bir kurgu çıkarmış. Kitabın sonunu merakla bekledim fakat biraz ucu açık bırakmış yazar sonu. Yine de bu maceraya atılmaya değer bir kitap.
Gömülü DevKazuo Ishiguro · Yapı Kredi Yayınları · 20182,047 okunma
güzel bir paylaşım olmuş, elinize sağlık.
Ahmet Gökburu
Teşekkür ederim 🙏