Bir Dönemin Hikâyesi, Bir Toplumun Mücadelesi
2025 46. kitabı
Okunma: 15 Ekim 2025 11:48
Savaşlardan çıkmış yorgun bir imparatorluğun ardından bir de varoluş ve özgürlük mücadelesi veren bir toplumun hayata tutunma çabasını okuyoruz aslında bu kitapta. Yazar bu kitabın 4 senelik bir çalışmanın ürünü olduğundan ve alanda uzman kişilerin - mesela askeri strateji bölümlerindeki terminoloji gibi- geri bildirimleri ile gerçeğe en yakın şekilde o dönemi seslendirdiğinden bahsetmişti bir buluşmada. Aynı şekilde kitapta adı geçen karakterlerin bir kısmı da kendi uzak akrabalarından ya da büyüdüğü çevreden dinledikleri ile yaratılmış kişiliklermiş. Bu kısa bilgilerden sonra gelelim beni neden bu kadar etkilediğine: Aslında konusunun yanı sıra en çok dili ile etkiledi diyebilirim. Yazar her karakterin yaşadığı mekan ve tarihe uygun anlatım dilini başarıyla kullanmış. Osmanlıca’ya ya da halk ağzına temas etmeden yazılmış olsaydı, bu kadar inandırıcı olur muydu, bilemiyorum. Özellikle ilk bölümlerdeki masalsı anlatım, kitaba girmemi kolaylaştırdı diye de eklemiş olayım. Konusu itibarıyle, milli mücadele dönemini anlatan birçok kitap okumama rağmen, halkın savaş öncesi ve savaş sırasındaki durumlarını detaylı bir şekilde aktardığı için çok etkileyici geldi kitap. İnsanlığın bitmeyen yarası savaşın, yokluğun, acının; zenginin her koşulda işini sürdürebilmesinin; iktidar kavgalarının, vatan sevgisinin ve daha pek çok evrensel insanlık meselesinin, bizim coğrafyamızı merkez alarak anlatılmış olması, hikâyeyi zaman ve mekân ötesi bir boyuta taşıyor ve etkisini kalıcı kılıyor bence. Kitabın bir kısmını da Storytell’de Emre Melemez seslendirmesi ile dinledim ve seslendirmeyi de çok başarılı bulduğumu belirteyim. Sonuç olarak bu eser, tarihi bir dönemi sadece olaylarıyla değil, insan ruhu ve toplumun derinliğiyle de yansıtan, hem dili hem de konusuyla okuyucuyu derinden sarsan güzel bir anlatı. Tavsiye ederim.
Kırmızı BuğdayAhmet Büke · Can Yayınları · 2025681 okunma
güzel bir paylaşım olmuş, kaleminize sağlık.
Sibel
Teşekkürler 🙏 Umarım okumak isteyenler için faydalı bir yorum olmuştur