·431 syf.····Okunma: 19 Ağustos 2025 14:22 Piraye – Canan Tan
Bu kitabı okurken zaman zaman içim burkuldu, zaman zaman da bir kadının sessiz gücüne hayran kaldım. Piraye, bana göre sadece bir aşk hikayesi değil; bir kadının kendi kalbini, sınırlarını, sabrını ve dayanıklılığını yeniden keşfetme yolculuğu.
Canan Tan’ın dili öyle akıcı ve duygulu ki, bazı bölümlerde sanki ben yaşıyormuşum gibi hissettim. Piraye’nin hikayesi, dışarıdan sıradan bir aşk gibi başlasa da satırlar ilerledikçe bunun bir “kendini bulma” öyküsüne dönüştüğünü fark ettim. Bir kadının aşk, evlilik, fedakârlık ve yalnızlık arasında sıkışan iç sesi o kadar tanıdık ki…
Piraye, bir yandan sevmenin anlamını, bir yandan da sevdiği halde kendini kaybetmenin ağırlığını yaşatıyor. Onun hikayesini okurken bazen içimden “yapma” diye fısıldadım, bazen de “keşke biri ona gerçekten anlaşıldığını hissettirseydi” dedim. Çünkü Piraye’nin yaşadığı şey, sadece kalp kırıklığı değil — aynı zamanda kendini adadığı bir sevgide yavaş yavaş eriyip gitmenin sessiz trajedisi.
Kitap boyunca en çok hissettiğim şey “kadın olmanın” ağırlığıydı. Toplumun beklentileri, evlilikteki roller, sessiz kalışlar, görmezden gelişler… Canan Tan bunları öyle sade ama vurucu bir şekilde anlatmış ki, bazı satırlarda gözlerim doldu. Piraye’nin sabrı bazen bir güç gibi görünse de, arkasında büyük bir yorgunluk var.
Kitabı bitirdiğimde içimde derin bir sessizlik kaldı. Bir yanım Piraye’ye sarılmak, bir yanım da ona “artık kendin için yaşa” demek istedi. Çünkü bazen insanın en büyük cesareti, sevmeye değil, gitmeye karar vermesinde gizli.
Piraye, bana göre bir kadının kalbinde taşıdığı en derin çatışmaların hikayesi. Aşkın, gururun, fedakârlığın ve kendi değerini fark etmenin romanı. Okurken hem çok üzüldüm hem de bir tür güç hissettim. Çünkü her kadının içinde bir Piraye var — sessiz, derin, ama bir gün kendi yolunu bulacak kadar güçlü.