···Okunma: 19 Ekim 2025 19:18 Yakın tarihimizi inceleyen kitapta ortalama birçok noktada özgün çıkarımlarına rağmen belli sınırlar içerisinde kalmıştır. Cumhuriyetin ilanı ile başlayan yeni devletin demokrasi yolculuğunu 1980 darbesine kadar incelemesine rağmen çok partili sisteme geçilmeye çalışılan 1940-1957 yıllarına daha odaklı açıklamalar manzumesini okuyoruz.
Toplumun demokrasi talebinin değişimini ve siyasi aktörlerin çıkış noktalarını açıklığa kavuşturacak motivasyonları göremedim. Asker cenahın ve Sovyet etkisinin üzerinde çok durulmasını anlıyorum fakat bir noktada genel anlatımı baltaladığını düşünüyorum. Atatürk'ün ulus devlet tezine pek değinmeden millet kavramını bütünleştiren ve millete sırtını dayayıp milletin aklına başvuran Türkçü ve milliyetçi akımının etkisini es geçmesi anlamsız buldum.
Kitabı tarafsız bulmadım. Türk devletine etkisi az olan Sovyet etkisinde sol görüşlerin genel anlamda baskın şekilde incelenmesini fark edebiliyoruz. Atatürk döneminde yaşananları pek fazla incelemezken İnönü'nün siyasi manevralarına ve kurucu iddia edilen CHP kuruluştan itibaren gelişmelere eleştiride bulunması benim için ufuk açıcıydı. Aydınlatılması gereken Atatürk'ün bir noktada pasifize edilmesinin altında yatan ekonomik ilişkiler yumağına değinmesi olumlu buluyorum.
Kitabı okunmaya değer buluyorum. Benim için eksiklikleri bulunan ve 1960 sonrası oluşan sol görüşlerin belli kitlenin ardında toplanmasını es geçmesi incelediği 1980 darbesinin gelişini açıklayacak birçok noktayı karanlıkta bırakıyor. Handikaplarına rağmen yakın siyasi tarihle yeni yeni okumaya başlayanlar için değerli çalışmadır.
Muzaffer KOÇ