KorkularÖzcan Köknel
Ruhsal yapımızda korkular, takıntılar ve saplantılar belli bir ölçüde bilinçaltımızda yer edinirler. Bazı insanlarda bunlar normal bir ruhsal seviyede kalırken; bazı insanlarda çok çeşitli tramvalar sonucunda akut ruhsal hastalıklara doğru ilerleme kaydederler. Korkunun zararlarının yanında faydalarıda vardır. Ölçüt olan korkuyu ussal olarak denetim altına tutmaktır.
Erasmus, korku ile ilgili çok önemli bir tespit yapmıştır: ''İnsanların korkmaması, korkusuz olması, cesaretli ve güçlü olduklarını göstermez. Tam tersi, budala olduklarının temel belirtisidir.'' Burada anlaşıldığı gibi; korku, insanın bilinçaltında kendini savunma mekanizmasıdır; aşırı olması veya olmaması normal bir durum değildir.
Kitapta, korku ve takıntıların kökenleri, çeşitleri, oluşum nedenleri, ruhsal hastalıklar; obsesif kompulsif bozukluklar, anksiyete, fobiler ve bunların oluşturdukları ruhsal dengesizlikler hakkında bilgiler verilmektedir. Aynı zamanda tedavi yöntemleri, seçenekleri ve kişinin bunlarla başa çıkabilmesi için öneriler sunulmaktadır..