2025 3. kitabı
Okunma: 26 Ekim 2025 23:19
Ceza mı? Islah mı?. İnfaz mı yoksa adalet mi? Eserin içerisinde yer alan cinayetler silsilesi içerisinde esasında romanın içerisindeki karakterlere bu soruları tartıştırıyor sevgili Ahmet Ümit. Elbette tüm bu tartışmaların cevabını -kurbanların çoğu cinsel istismar faili de olsa- ne katilin ne de bu katilin işlediği cinayetleri içten içe onaylayan hatta aralarında bazı kanun adamlarının da bulunduğu kamuoyu tarafından verilmesi kolay değil. Romanın ana konusunun irdelenmesine bodoslama girsem de romanın çarpıcı bir biçimde tanıtımı yönünden böyle bir girişi naçizane uygun gördüm zira romanın konusu -özellikle Ahmet Ümit severler yönünden- pek çok okurca malum: 2017 yılında bir çocuk parkında bulunan bir ceset, 2012 yılında Körebe lakaplı bir seri katil tarafından öldürülen toplam 12 cinsel istismar failinin devamı olduğu saptamasıyla cinayet masası ekibimizi göçmen ve organ kaçakçılarının da yer aldığı olayların içerisine sürüklüyor. Her şey birer tesadüf gibi görünse de 2017 yılında parkta bulunan ilk cesedin Başkomiser Nevzat’ı ve soruşturmanın uzandığı yetiştirme yurdunun ise Komiser Yardımcısı Ali’yi yakından ilgilendirdiği ortaya çıkıyor. İlk paragrafta da belirttiğim üzere suç (özellikle cinsel suçlar), suçun motifi; faillerin kimlikleri, geçmişleri, başlarına gelen bir olay sonucu mu yoksa halihazırda suç işlemeye meyilli olmaları ve başlarına gelen olayların işledikleri suçlara bir kılıf olup olmadığı hususları romanda epeyce irdeleniyor. Tam olayların düğümlendiğini düşündüğünüz noktada ise her şey adeta çorap söküğü gibi yavaş yavaş çözülmeye başlıyor. Ahmet Ümit’in yazarlık yeteneğini, zekasını; suç, polisiye ve insan psikolojisi üzerindeki hakimiyetini tartışmaya gerek yok. Diğer eserlerinde olduğu gibi bu romanda da tüm yeteneğini ortaya koyduğu söylenebilir. Belki olaylara biraz daha gerilim ve aksiyon katabilirdi fakat gerek karakter analizleri gerekse olay örgüsü, bu eleştiriyi gölgede bırakabilecek nitelikte. Suç ve suçun psikolojik kaynaklarıyla ilgilenen tüm okurların, bu romanı muhakkak ellerine alıp son sayfasına kadar sindirerek okumalarını tavsiye ederim.
Kırlangıç ÇığlığıAhmet Ümit · Everest Yayınları · 201839,8bin okunma