Tamamlanamayan, kırık dökük, paramparça hayatlar..
2025 98. kitabı
Okunma: 28 Ekim 2025 21:51
M. Kemal Sayar'ın Kayıp Arkadaş adlı eseri, günümüz insanının yitirdiği en temel duygulardan biri olan merhameti, hem bireysel hem toplumsal bir yara olarak ele alıyor. Kitap, sadece bir psikiyatri profesörünün gözlemlerini değil; insanın iç dünyasına, toplumun ruh haline ve çağın yorgun kalbine tutulmuş derin bir aynayı da içeriyor. Arka kapağında da belirtildiği gibi, Kayıp Arkadaş "korkunun ve kaygının hüküm sürdüğü, anlama çabasının yerini suçlamanın aldığı" zamanlarda yazılmış bir kitap. Sayar, bu kaotik dönemi bir ruh hekimi titizliğiyle yorumlarken, okuyucusuna radikal bir empati çağrısı yapıyor. Çünkü ona göre, toplumsal ve bireysel iyileşmenin yolu, insanın yeniden insanla bağ kurabilmesinden geçiyor. Eser, sadece teorik bir düşünce kitabı değil; aksine, kalpten gelen bir davet niteliğinde. Sayar, satır aralarında her birimizi durmaya, düşünmeye, başkalarının acısına bakabilmeye davet ediyor. Yazılarını okurken, sanki uzun süredir kaybettiğimiz bir dostla karşılaşmış gibi hissediyoruz. Kemal Sayar'ın dili her zamanki gibi yumuşak, şiirsel ve içten. Kimi zaman bir deneme tadında, kimi zaman bir terapi seansının dinginliğinde ilerliyor. Metin boyunca felsefi, psikolojik ve insani katmanlar iç içe geçiyor. Yazar, yalnızca bireyin iç dünyasını değil, toplumun ruhsal panoramasını da başarıyla çiziyor. Kitabı okumak benim için oldukça olumlu ve dönüştürücü bir deneyimdi. Her bölüm, insana kendini ve çevresini yeniden düşünme imkânı veriyor. Sayar'ın merhamet, empati, anlam arayışı ve ruhsal olgunluk üzerine düşünceleri, modern hayatın hızında kaybolmuş zihinlere bir nefes aralığı sunuyor. Kayıp Arkadaş; iyiliği, inceliği ve anlayışı hatırlatan bir yol arkadaşı. İçinde bulunduğumuz çağın sert rüzgârlarında, bu kitap sanki bize "dur ve hatırla" diyor: Merhamet, daha fazla merhamet!
Sosyoloji
Kayıp ArkadaşM. Kemal Sayar · Kapı Yayınları · 2016689 okunma